Política

Iglesias insta Sánchez a triar entre Podem i C's

Assegura que el rei creu que per ser candidat cal un projecte avançat

El líder de Podem confia en poder convèncer ERC i DL perquè s'abstinguin a una eventual investidura del secretari general del PSOE

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha emplaçat aquest dilluns el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a “reflexionar” i “elegir ja” entre Podem i Ciutadans per construir una alternativa de govern, i l'ha advertit que les dues forces són “incompatibles”. “Amb podem i C's alhora no es pot fer govern”, ha apuntat alhora que ha tancat la porta taxativament a una abstenció de Podem a un eventual acord entre PSOE i Ciutadans. A la roda de premsa que ha ofert al Congrés després de reunir-se amb Felip VI a La Zarzuela, Iglesias també ha avançat una reflexió que li ha fet el monarca: “El cap de l'Estat m'ha transmès una reflexió que m'ha semblat sensata, que és que quan un candidat demana l'aval del cap de l'Estat per tenir una investidura, és raonable que tingui un projecte avançat”. El líder de Podem ha assegurat que malgrat la manca de resposta del PSOE, la seva proposta “segueix essent la mateixa” de fa 10 dies, és a dir un govern presidit per Pedro Sánchez i ell com a vicepresident que fos “proporcional als vots obtinguts pel PSOE, Podem i IU”. S'ha mostrat confiat de poder convèncer ERC i Democràcia i Llibertat (DL) perquè s'avinguin a fer una abstenció que permetria una eventual investidura de Sánchez però ha recordat que per provar aquesta entesa primer caldria que PSOE i Podem tinguessin armada una proposta de govern.

Iglesias ha transmès al cap de l'Estat –a qui ha vist “molt prudent”- que només veu “dues alternatives” a la situació política actual, o un acord a tres entre PSOE, PP i C's on “es pugui abstenir el PSOE o el PP”, o “un govern de progrés on hi hagués PSOE, Podem i IU” i que iniciés “un diàleg amb altres forces polítiques catalanes i basques per aconseguir els suports suficients perquè aquesta investidura sigui viable”.

Segons Iglesias, Sánchez “haurà d'elegir” entre aquestes dues opcions, perquè “és evident que no es pot fer alhora un govern amb Podem i Ciutadans” i si hi ha un govern amb C's “nosaltres votaríem que no”. “Els programes econòmics son suficientment diferents perquè no puguem formar el mateix govern i això és incompatible amb donar suport” a un eventual acord entre PSOE i C's, ha dit.

També ha advertit Sánchez que no pot pretendre anar a la investidura sense avançar en la negociació: “El cap de l'Estat m'ha transmès una reflexió que m'ha semblat sensata, que és que quan un candidat demana l'aval del cap de l'estat per tenir una investidura, és raonable que tingui un projecte avançat” però “em sembla que no és el cas” i que el PSOE “encara no ha pogut donar resposta a l'oferta que nosaltres vam posar sobre la taula”, ha dit.

“Els independentistes no tenen banyes i cua”

Iglesias també s'ha mostrat confiat que podrà aconseguir una entesa perquè ERC i DL acabin fent una abstenció que permetria investir Sánchez, i ha reivindicat un to “menys bel·licista” respecte a Catalunya perquè en política el diàleg és el “més sensat”. “Els independentistes no tenen banyes i cua” i “el diàleg amb forces polítiques catalanes no l'hem inventat nosaltres”.

Segons el líder de Podem, “per convèncer ERC i DiL primer caldria tenir lligada una proposta amb el PSOE i després obrir el diàleg polític”. En aquest sentit ha recordat que les dues formacions “han mostrat històricament una gran capacitat de diàleg” i ja han dit “que ni per activa ni per passiva mai permetrien que a l'Estat hi hagués un govern del PP”.

Per això ha demanat un “estil polític més propi dels temps actuals” respecte a Catalunya perquè “l'estil de Rajoy i de les velles elits del PSOE s'ha demostrat un fracàs per a Espanya”. “Els que aposten per aquest model mereixen tots els meus respectes però crec que no funciona i que seria una mala notícia per a Catalunya i per a Espanya que seguissin els immobilistes al govern”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries