Política

Junqueras afirma que l'aprovació de les tres lleis de desconnexió suposarà la independència “de facto”

El vicepresident del Govern creu que és “poc significatiu” que es faci una declaració o una proclamació d'independència d'aquí a divuit mesos

La llei de transitorietat jurídica, la d'hisenda pròpia i la de seguretat social s'aprovaran al final dels divuit mesos que el Govern ha previst que duri aquesta legislatura. Quedaran aprovades amb pocs dies o fins i tot hores de diferència i suposaran “de facto” la independència de Catalunya. Així ho explica aquest dimarts el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, en una entrevista a Vilaweb. Junqueras creu que és “poc significatiu” si es fa una declaració o una proclamació de la independència, perquè, sigui com sigui, el país començaria a funcionar com un Estat. L'independentisme buscaria “l'aval” ciutadà al procés en les posteriors eleccions constituents i en el referèndum de la Constitució.

Si l'aprovació de les tres lleis farà que “de facto” Catalunya passi a actuar com un estat independent, “les eleccions constituents seran de facto el mecanisme de ratificació popular de les decisions que s'acaben de prendre”. Junqueras preveu que el nou Parlament elabori la Constitució de la República i, en la mesura que els ciutadans referendin la Constitució, “referendaran la República i també el procés”.

La setmana passada, diferents declaracions de la portaveu del Govern, Neus Munté, que va explicar que al cap de divuit mesos el Parlament aprovaria una “declaració d'intencions”, i de la portaveu de JxSí, Marta Rovira, que va situar en dos moments diferents la declaració i la proclamació de la independència, van provocar dubtes sobre la culminació del procés sobiranista. Junqueras creu que són simples “consideracions semàntiques” i que el full de ruta està clar per a tots els integrants de l'executiu i del grup parlamentari.

Fins el moment de la “desconnexió”, el Govern i el Parlament treballaran per construir les estructures i les lleis necessàries. El líder d'ERC està convençut que les tres lleis principals s'hauran d'aprovar amb poc marge de temps entre elles perquè, “evidentment”, el Tribunal Constitucional les considerarà inconstitucionals. “Hi ha d'haver un moment, necessàriament, per a aprovar la llei de transitorietat jurídica, la de la seguretat social i la de la hisenda pròpia, en què el Parlament de Catalunya actuï com el d'un estat independent, segur”, subratlla. Amb les noves lleis en vigor, la catalana seria l'única legislació vigent a Catalunya i el marc constitucional espanyol deixaria de ser aplicable.

Reptes econòmics

Com a conseller d'Economia, Junqueras té, entre d'altres, el repte de construir la hisenda pròpia. Abans, però, explica que hi ha un objectiu que cal enllestir: la Generalitat ha de tenir la capacitat per recaptar i gestionar els impostos propis. “La Generalitat no té la gestió íntegra de cap dels seus impostos, perquè el cobrament executiu es fa de manera delegada al govern espanyol”, apunta. Junqueras detalla que són els registradors de la propietat, “agents privats que actuen sota la tutela i empara del govern espanyol”, els que se n'encarreguen. Quan estiguin a punt, la recaptació la passaran a fer les oficines tributàries de les institucions catalanes.

“La Generalitat de Catalunya ha de ser capaç, perquè encara no ho ha fet mai, de gestionar amb plenitud el 5% d'impostos que són seus i, un cop culminat això, ha de preparar-se per cobrar els altres”, destaca en l'entrevista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia