Política

Triple desconnexió

JxSí i la CUP inicien la tramitació de les tres lleis que han de regular la ruptura amb l'Estat i despleguen la declaració anul·lada del 9-N

Eviten que hi hagi un text inicial obrint les ponències i en comissions que presideixen

Promesa complerta. JxSí i la CUP van registrar ahir la petició per iniciar la tramitació de les tres lleis que haurien de regir la desconnexió. Són les tres que despleguen la declaració de ruptura del 9-N, declarada inconstitucional i nul·la per un Tribunal Constitucional unànime: la llei integral de protecció social catalana (per a la seguretat social), de l'administració tributària catalana (hisenda pròpia) i la de règim jurídic català (una fusió de la norma de transitorietat jurídica i la del procés constituent). Formalment no hi ha textos inicials. Per dificultar la feina a l'advocat de l'Estat, l'acord dels dos grups passa perquè la redacció de les proposicions de llei es faci en ponències parlamentàries específiques. Xavier García Albiol va demanar a La Moncloa que les impugni i es va mostrar convençut que ho farà. El Consell de Ministres ja va acordar demanar al TC que aturi la creació de la comissió d'estudi del procés constituent, amb la presentació d'un incident d'execució de la sentència contra la declaració de ruptura del 9-N, i presentar també un conflicte positiu de competències pel Departament d'Afers Exteriors.

El moviment dels independentistes arribava després que la CUP va facilitar l'aprovació del condicionament de la pròrroga pressupostària amb 5 vots a favor i 4 abstencions. Fonts de l'esquerra independentista, però, desvinculaven una cosa amb l'altra. El pacte amb JxSí incloïa que fos la CUP qui anunciés l'enèsim pas que posa a prova les costures de la legalitat espanyola. Unes hores abans, durant la primera sessió de control al govern de Carles Puigdemont, el president de la Generalitat reiterava la instrumentalització a què se subjecta el mandat: “No sé com els ho hem de dir més clarament, però nosaltres hem vingut, en aquests divuit mesos, a preparar un estat per esdevenir un estat independent, amb les màximes garanties jurídiques.”

La mesa haurà d'admetre a tràmit les propostes i la junta de portaveus determinarà les comissions legislatives en què s'obriran les ponències, previsiblement dimarts vinent. JxSí i la CUP van acordar que la llei de protecció social es debati a la comissió de Treball; la de l'administració tributària a la d'Economia i la de règim jurídic a la de Governació. Totes tres estan presidides per la majoria independentista. Finalment, JxSí i la CUP van acordar unir les lleis de transitorietat jurídica i la del procés constituent, segons fonts de la coalició. La primera ha de permetre fer el salt de la legalitat jurídica espanyola a la catalana sense que hi hagi cap buit. La segona ha de concretar el procés parlamentari de redacció de la constitució posterior a les eleccions constituents i incorporar el resultat del debat participatiu que s'ha de fer durant els 18 mesos. Segons el full de ruta, totes dues haurien de ser aprovades immediatament després de la declaració d'independència, una proclamació que CDC i ERC debaten davant d'una possible redefinició del full de ruta amb la CUP, la primera que va admetre que no es podia fer una declaració unilateral sense el 50% dels vots.

El PSC va avançar que no participarà en les ponències. Troba “poc honest” que el govern no presenti projectes de llei quan “ja han dit que tenen els textos preparats”. C's va alertar que JxSí i la CUP aprofiten la situació d'inestabilitat a Madrid.

Que la independencia iba en serio, ustedes se han dado cuenta demasiado tarde”, va etzibar Puigdemont a la cambra parafrasejant Jaime Gil de Biedma. El president de la Generalitat va constatar que el procés es desenvoluparà democràticament al Parlament. “Allò que deien que en absència de violència es pot parlar de tot, alguns ingenus ens ho vam creure”, hi va afegir. També va insistir que el govern vetllarà per la “màxima protecció”dels ciutadans.

Benet Salellas, diputat de la CUP, es va felicitar que les lleis són “els tres pilars perquè la república catalana pugui existir”. Va advertir, a més, que si l'Estat les impugna serà un “atac frontal” a les institucions democràtiques catalanes i la resposta serà “de la mateixa magnitud”.

LES FRASES

Hem vingut, en aquests divuit mesos, a preparar un estat per esdevenir un estat independent
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
És la demostració que aquests 18 mesos serveixen per construir la república catalana [les lleis]
Benet Salellas
DIPUTAT DE LA CUP
Ens agradaria saber si podem donar aquest projecte per abandonat [BCN World]
Miquel Iceta
PRESIDENT DEL PSC AL PARLAMENT
Segueix sense dir [...] que no acceptaran les propostes de la CUP de treure els acords amb la concertada
Xavier García Albiol
PRESIDENT DEL GRUP DEL PP
La nostra determinació per tirar endavant el mandat democràtic del 27-S és total
Jordi Turull
PRESIDENT DEL GRUP JXSÍ
Ens sembla un autèntic error que el govern renunciï a [...] intentar millorar la vida dels catalans
Inés Arrimadas
PRESIDENTA DEL GRUP DE C'S
Els criteris [de la renda garantida de ciutadania] han de ser objectivables i socials
Lluís Rabell
PRESIDENT DE CSQP
La prolongació de l'autopista C-32 [...] ha generat un ampli rebuig social per part dels veïns
Gabriela Serra
DIPUTADA DE LA CUP

El primer control: del finançament a BCN World

L'oposició va aprofitar la primera sessió de control del govern per marcar perfil amb qüestions singulars per als respectius partits, però alhora específiques per a un Carles Puigdemont acabat d'aterrar a la Generalitat, amb l'excepció d'Inés Arrimadas, que va emplaçar l'executiu a negociar un nou sistema de finançament amb el govern espanyol. Puigdemont va remarcar que el govern no liderarà, com tradicionalment havia fet Catalunya, l'estira-i-arronsa per a un nou model. “Ens agradarà molt si un dia, que no serà aviat, hi ha un govern espanyol que ens convida a explicar-nos quina idea té del model de finançament d'aquest mentrestant que hem d'anar gestionant fins que arribem a ser un estat independent”, va sentenciar. Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, va emplaçar Puigdemont a aclarir quin serà el futur de BCN World. El president de la Generalitat va remarcar que és un projecte “viu”, tot i l'acord d'investidura amb la CUP i que es constituirà una comissió mixta per abordar-lo. Lluís Rabell va defensar la renda mínima de ciutadania i el PP, l'escola concertada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona