Política

Mataró esborrarà Jordi Pujol de les plaques si se'l condemna

La proposta presentada per C's i esmenada pel PP rep el suport del PSC

Només CiU hi vota en contra i la resta de grups s'abstenen

La iniciativa es fa extensible a tots els càrrecs públics implicats en corrupció

ERC i la CUP afirmen que la moció està motivada per la “rancúnia”

Mataró retirarà les plaques commemoratives dels edificis públics on consti el nom de l'expresident Jordi Pujol, si finalment la justícia el condemna o si ell mateix reconeix els fets delictius. La proposta que va presentar el grup de Ciutadans, i que posteriorment va ser esmenada pel PP afegint-hi que no només es fes referència a l'ex-molt honorable sinó a totes les persones o càrrecs públics implicats en casos de corrupció, va tirar endavant amb el suport també del PSC. Només CiU va votar-hi en contra i la resta de grups van preferir abstenir-se.

La moció arriba tan sols un mes després que ERC aconseguís que el ple donés via lliure a una altra proposta que reclamava que s'eliminessin els noms dels carrers de la ciutat dedicats als Borbons. Per aquest motiu tant els republicans com la CUP van lamentar que la iniciativa estigués motivada per la “rancúnia”. El portaveu d'ERC, Francesc Teixidó, fins i tot en va fer mofa. “Esperem que el carrer d'en Pujol es pugui continuar anomenant així, i que tampoc es canviï el nom del carrer Santa Marta”, va dir. La CUP, de la seva banda, va anar més enllà i, tot i estar-hi d'acord en el fos, va condicionar el vot afirmatiu si al mateix temps es treien les imatges i els símbols presents a Mataró de la família reial espanyola, que segons el regidor cupaire Juli Cuéllar “està tant fins al coll de merda com la família Pujol”.

El partit unionista va defensar que, des que es va autoinculpar d'haver amagat diners a l'estranger, s'han hagut de registrar domicilis i entitats propietat de la família de l'expresident amb l'objectiu de conèixer l'abast de la seva fortuna. “Potser és el polític europeu que durant el segle XX i fins a la data d'avui més diners i patrimoni ha acumulat”, va assegurar el regidor de Ciutadans Víctor Paramés. En un to menys bel·ligerant els socialistes, que inicialment havien anunciat que s'abstindrien, van canviar el sentit del vot perquè la retirada de les plaques només es portarà a terme si abans hi ha una sentència ferma que el condemni.

CiU va quedar sola votant en contra i va recordar que plaques com les que es proposa suprimir no es van col·locar en honor a Jordi Pujol sinó a l'equipament inaugurat en qüestió. “Al senyor Pujol, que li facin el que es mereix, però el govern de la Generalitat que va presidir va fer molt per aquest país i n'estic orgullós”, va afegir-hi el cap del grup Joaquim Fernàndez.

L'Ajuntament manté el vet als macroprostíbuls

L'Ajuntament va aprovar definitivament el nou redactat de l'ordenança urbanística que regula l'obertura de prostíbuls a Mataró. La norma es va fer expressament el 2012 per evitar la construcció de dos bordells de grans dimensions que havien demanat llicència, però una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar la part de l'articulat que obligava el promotor dels macroprostíbuls a adaptar-se amb caràcter retroactiu a les fortes restriccions. Per mantenir el vet, s'ha agafat una normativa de rang superior de la Generalitat que a la pràctica expressa la mateixa prohibició però de manera diferent.

Unanimitat perquè no es tanqui cap grup de P3

El ple de l'Ajuntament va votar de manera unànime per aprovar una resolució sobre la planificació escolar a Mataró per al curs 2016/2017. El text, presentat pels grups del PSC, VoleMataró i la CUP, reclama que no es tanqui cap grup de P3 i es redueixi el nombre d'alumnes per aula, que s'obri un grup de primer de primària a l'escola Joan Coromines i que es creïn quatre o cinc grups més de primer d'ESO als centres públics. L'acord arriba després que els Serveis Territorials del Maresme-Vallès Oriental del Departament d'Ensenyament vulguin tancar tres línies de P3 i s'oposin al projecte de fer instituts escola a la ciutat.

Manifest escolar per la no-violència i la pau

Alumnes de l'escola Pia Santa Anna de Mataró van llegir en el ple un manifest per commemorar el Dia Escolar per la No-Violència i la Pau. Els estudiants van reivindicar la importància de resoldre els conflictes per la via del diàleg i la mediació, així com fer de la no-violència una forma de lluita contra la injustícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona