Política

Iglesias es planta i obliga Sánchez a escollir entre Podem o C's

El candidat socialista li reclama que s'ho repensi i es deixi de “vetos i línies vermelles”

El líder morat afirma estar disposat a estudiar vies alternatives al referèndum

Les discrepàncies entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias són tan profundes que ni tan sols es van posar d'acord en l'estona que va durar la seva primera trobada. El socialista parlava d'una hora i escaig i el de Podem ho allargava a una hora i mitja. El cert és que aquesta primera trobada formal va servir perquè el líder del partit morat plantegés un caixa o faixa als seu interlocutor: o el tria a ell com a soci per encapçalar una coalició d'esquerres o pacta amb Albert Rivera que, segons apuntava, a la pràctica implica assumir un acord amb el PP “en diferit”. En la seva compareixença, el rostre desencaixat del socialista ho deia tot: “Tenim les portes obertes per a Podem”, tot rebutjant que se l'intenti posar contra les cordes amb un acord “exclusiu i excloent”. “Que es deixin de vetos, línies vermelles i mirades de reüll”, reblava.

El PSOE, si més no, s'ho va prendre com un “xantatge inadmissible”, incidia un dirigent de l'entorn de Sánchez i, en aquest sentit, no té cap intenció de tallar el fil de les converses amb C's. Ahir mateix estrenava la primera reunió de treball formal entre el seu equip i el de Rivera en un intent d'apropar els programes dels dos partits. “Sabem que es molt difícil que Podem i C's ens posem d'acord, però nosaltres no li direm al PSOE amb qui pot parlar”, subratllava José Manuel Villegas.

Podem, en canvi, no té intenció de designar els negociadors ni d'asseure's a cap taula fins que Sánchez no descarti C's com a interlocutor i se centri només a bastir un pacte que inclogui el seu grup, les confluències (En Comú, Compromís i En Marees) i IU; els que Iglesias considera que han de formar part d'un futur govern. “Vull pensar que escollirà l'opció progressista. Tant de bo ben aviat hi hagi un executiu de coalició”, sentenciava Iglesias, que ahir, tot i la contundència de l'avís, procurava usar un to més conciliador que en ocasions anteriors.

Posició “partidista”

L'enrocament dels socialistes i els de Podem ha col·locat els pactes sobre un escenari que, a priori, provocaria una investidura fallida i unes noves eleccions. De fet, Sánchez suggeria que Iglesias actua en clau “partidista” i és per això que intenta posar-lo entre l'espasa i la paret i impedir que el pacte fructifiqui. “Sol no ho ha pogut fer; hem de ser generosos”, exclamava Sánchez.

Des de l'àmbit català, Iglesias semblava oferir-se d'interlocutor entre el futur govern que propugna i els grups independentistes, atès que l'abstenció d'ERC i de DL serà cabdal perquè prosperi l'acord; això sí, no els veu en el seu executiu però sí col·laborant per impedir que continuï el PP. Sánchez i Iglesias van reunir-se, tot i la condició dels barons del PSOE a obligar Podem a renunciar explícitament al referèndum. El líder morat, si més no, ho ha rebaixat com a línia vermella, però repetia que, ara per ara, segueix la “millor” opció per resoldre la tensió entre Catalunya i l'Estat. Tot i així, es va mostrar disposat a “dialogar” sobre vies alternatives.

LES FRASES

Sánchez ha de triar quin govern vol i fins que ho decideixi estarem a l'espera
Pablo Iglesias
secretari general de podem
La negociació no pot ser ni exclusiva ni excloent. Negociarem des de la pluralitat
Pedro Sánchez
secretari general del psoe


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia