Política

Puigdemont espera una UE flexible com amb el ‘Brexit'

El president considera que la negociació amb Cameron és un “bon precedent” per al futur del procés

Creu que seria “intel·ligent” que la Unió mantingués un contribuïdor net com Catalunya

“La Unió Europea està mostrant una adaptació saludable al seu entorn.” El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va celebrar en una entrevista a Bloomberg la flexibilitat de la Unió Europea en la negociació pel referèndum del Regne Unit perquè considera que és un “bon precedent” per al procés català. Coincidint amb l'acord de Consell de Ministres per presentar un conflicte de competències contra el Departament d'Afers Exteriors, l'executiu feia un altre intern per a la internacionalització del conflicte a través de la premsa internacional.

Fonts del govern subratllaven que l'interès dels mitjans a l'exterior respecte a la Generalitat es manté tot i el canvi de president. Més enllà dels noms, el focus d'atenció està situat sobre l'intent de les institucions catalanes perquè Catalunya esdevingui un estat independent en el context europeu. En l'entrevista, Puigdemont argumenta que, en la negociació perquè el primer ministre britànic, David Cameron, pugui fer una oferta que convenci la majoria dels ciutadans perquè el Regne Unit es mantingui al club europeu, s'ha demostrat la voluntat d'evitar-ne la sortida (l'anomenat Brexit) des de les dues bandes. Segons el president de la Generalitat, el moviment demostra que les institucions europees tenen la capacitat de fer propostes perquè la realitat política pugui ser acomodada, i això és “encoratjador” per a Catalunya.

Puigdemont també avala la petició del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, perquè Mariano Rajoy comparegui al Congrés i fixi amb els grups parlamentaris la posició que defensarà en nom d'Espanya en el consell de caps d'estat i de govern del dia 18 en què s'ha de discutir l'acord amb Cameron. Puigdemont sosté que el govern català també hauria de poder expressar la seva opinió sobre quina hauria de ser la posició de l'Estat i no només els partits amb representació a la cambra baixa.

L'agència nord-americana, que descriu la CUP com un partit anarquista quan explica l'acord a contrarellotge a què van arribar Junts pel Sí i l'esquerra anticapitalista per evitar eleccions després de tres mesos de negociacions, insisteix que seria intel·ligent que els socis comunitaris advoquessin per la pertinença d'una Catalunya independent a la Unió, lligat amb la tradició del “realisme polític” de la UE. Remarca que l'estat català seria un membre “seriós” i “fiable” i un contribuïdor net a les arques comunitàries. Per Puigdemont, d'altra banda, les institucions europees no estan oferint una “bona imatge” amb la crisi dels refugiats, i defensa que podria haver actuat d'una altra manera.

LES FRASES DE PUIGDEMONT

La Unió Europea està demostrant una adaptació saludable al seu entorn. [...] És un bon precedent pel que podria passar a Catalunya
La UE té la capacitat de fer propostes de manera que la realitat política pugui ser acomodada, i això és encoratjador per a Catalunya
Seria intel·ligent permetre que un soci seriós, de confiança i contribuent net, com és Catalunya, continuï sent-ne membre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès