Política

Presó per als dos titellaires detinguts a Madrid per enaltir ETA

Van escenificar nombroses accions violentes i van exhibir una pancarta en que es podia llegir ‘Gora Alka-ETA‘

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha ordenat aquest dissabte presó provisional sense fiança per als dos titellaires detinguts divendres a Madrid per enaltir a ETA durant la representació d'un espectacle de titelles programat per l'Ajuntament amb motiu de les festes de carnaval.

El magistrat, que ha adoptat aquesta decisió a instàncies de la Fiscalia, imputa a Raúl García Pérez, de 34 anys, i Alfonso Lázaro de la Torre, de 29, un delicte d'enaltiment del terrorisme i un delicte comès amb ocasió de l'exercici de drets fonamentals i de les llibertats públiques garantides per la Constitució, l'article 510 del Codi Penal (CP).

En l'acte de presó, el jutge explica que els dos arrestats, durant el desenvolupament de l'obra La bruja i don Cristóbal van escenificar nombroses accions violentes, com el penjament d'un guinyol vestit de jutge, l'apunyalament d'un policia, la violació d'una monja i l'apunyalament posterior amb un crucifix. A més, van exhibir una pancarta amb la llegenda Gora Alka-ETA. “Havent tingut lloc aquests fets en un acte públic, amb nombrosa concurrència de persones i assistència d'un públic infantil, a qui essencialment estava dirigida la representació dels titelles”.

Aquest públic infantil, acompanyat majoritàriament pels seus pares, va abandonar el lloc escandalitzats pel que estaven veient i altres van arremetre contra els actors, paralitzant l'obra i cridant als agents de l'autoritat, segons relata el jutge.

Segons l'acte, l'exhibició d'aquest cartell suposa justificar públicament els delictes terroristes comesos no només per ETA, sinó també per Al-Qaida, ja que els propis detinguts han declarat que l'expressió Alka és un “joc de paraules” referit a Al-Qaida, de manera que la traducció de la pancarta seria Viva Al-Qaida-ETA.

Per això, amb independència del retret moral, les escenes representades en l'obra de titelles encaixen dins el delicte de l'510 del Codi Penal, castigat amb penes d'entre 1 i 4 anys de presó; mentre que l'exhibició de la pancarta és constitutiu d'un delicte d'enaltiment del 578 del Codi Penal, que estableix penes d'1 a 3 anys de presó, de manera que podrien arribar a ser condemnats a un màxim de 7 anys de presó.

El jutge fonamenta la mesura de presó preventiva en el risc de fuga, atenent a la naturalesa del fet, la gravetat de la pena que se'ls pogués imposar quan se'ls jutgi per aquests fets i la seva situació laboral, familiar i econòmica.

La regidora de Cultura i Esport de l'Ajuntament, Celia Mayer (Ara Madrid), ha comparegut avui davant els mitjans per donar explicacions i ha evitat contestar si anava a presentar la seva dimissió com demanen els grups municipals del PP i Ciutadans per aquest cas.

Ha recalcat que els programadors coneixien la sinopsi de la peça de titelles, però no el seu contingut exacte, quan “era la seva responsabilitat haver-lo conegut”, i per això s'ha pres la decisió de cessar la relació contractual amb aquesta direcció artística, composta per dos persones.

“Una d'elles va ser escollida per la seva experiència en el treball amb els agents socials i culturals del districte de Tetuan; va ser aquesta persona la que va seleccionar les activitats, entre elles l'obra de titelles, que no havia estat representada en el moment de la selecció i que va escollir en base a una sinopsi. La retribució acordada per aquesta persona per les tasques desenvolupades era de 5.600 euros “, ha especificat.

I la segona persona era l'encarregada de la coordinació artística del carnaval per l'empresa municipal Madrid Destino en el marc d'una encomana per un valor màxim de 18.000 euros.

Mayer ha assegurat que la denúncia que va presentar ahir ella mateixa juntament amb una responsable de l'empresa municipal Madrid Destino es refereix al fet que “en el curs de l'actuació s'han escenificat actes ofensius i lesius per a la sensibilitat, especialment atenent a l'edat del públic “.

El clam demanant la dimissió de l'edil no s'ha fet esperar. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes (PP), ha demanat responsabilitats polítiques en l'equip de Govern de Manuela Carmena (Ara Madrid).

“L'Ajuntament de Madrid demana perdó i cessa el director artístic del carnaval. I les responsabilitats polítiques?”, diu avui al seu compte de Twitter Cifuentes.

L'alcaldessa de Madrid, que s'ha desplaçat avui a Puertollano (Ciudad Real) per recollir un premi, ha dit que “les explicacions que calguin” es donaran a l'Ajuntament de madrileny.

La portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Madrid, Begoña Villacís, ha reclamat la dimissió de la regidora i del director de continguts de Madrid Destinació, Santiago Eraso.

En declaracions a Efe, la regidora socialista Mar Espinar sosté que el que va passar ahir és “intolerable”, ha considerat “insuficients” les explicacions que ha donat Mayer i ha afegit que “abans de cercar culpables cal demanar perdó”.

Des de Santander, el president del PP basc i ministre de Sanitat en funcions, Alfonso Alonso, ha dit que confia que “el càstig sigui exemplar”.

D'altra banda, l'actor Alberto San Juan ha mostrat la seva “solidaritat” amb els titellaires en considerar que “una cosa és fer alguna cosa políticament incorrecte davant de nens, que és qüestionable, i una altra cosa és que una persona pugui acabar a la presó per una cosa així”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia