Política

Junqueras impulsarà un pla d'eficiència de la despesa i estudiarà noves vies de fiscalitat

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha anunciat aquest dilluns que impulsarà un pla d'eficiència de la despesa que s'aplicarà a totes les conselleries, i s'ha mostrat obert a “estudiar noves vies de fiscalitat”, suggerint així la creació de nous impostos.

Junqueras ha comparegut avui a la Comissió d'Economia i Hisenda del Parlament, on ha explicat als diferents grups parlamentaris les principals línies d'actuació del seu departament en aquesta nova legislatura.

El nou responsable de les finances de la Generalitat ha donat un caràcter més polític a la primera part de la seva intervenció, en què ha deixat clar que aquest Govern “no vol ser un govern ordinari ni autonòmic més”, sinó posar “els fonaments de la futura república”.

Quant a les seves responsabilitats com a vicepresident i com a conseller econòmic, Junqueras ha subratllat que l'objectiu d'assumir aquests dos rols és “posar els fonaments d'un nou estat i gestionar la realitat extraordinàriament complexa” que viu Catalunya des del punt de vista socioeconòmic.

En la seva primera compareixença com a conseller al Parlament, Junqueras tampoc ha escatimat crítiques cap al govern espanyol, al qual ha acusat d'incomplir les seves responsabilitats econòmiques amb Catalunya i aplicar ajustos pressupostaris “injustos i arbitraris”.

En aquest sentit, ha denunciat que el govern de l'Estat cobra des de l'1 de gener d'aquest any a les comunitats un interès del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) del 0,83 %, “setze vegades superior al que li cobra a ell el Banc Central Europeu (BCE)”.

En l'àmbit de la fiscalitat, ha explicat que el Govern central és el responsable de recaptar entre el 90 i el 95% de l'esforç fiscal que fan els catalans i que utilitza aquesta posició com a “element de pressió política”.

A més, ha afegit, és l'executiu de Rajoy el que calcula les previsions de creixement i de recaptació fiscal i el que decideix els avançaments que han de rebre les administracions autonòmiques, cosa que “reiteradament fa a la baixa”, segons Junqueras, “de manera que trasllada en el temps els beneficis de la recuperació econòmica”.

Ha afegit també que l'executiu espanyol no realitza les aportacions econòmiques a les quals està obligat en àrees com la dependència o les polítiques laborals, a la vegada que impedeix a Catalunya el cobrament de l'impost als dipòsits bancaris.

“I tot això limita la capacitat per fer front al dèficit de la Generalitat”, ha indicat Oriol Junqueras, que ha assenyalat que, amb tot, Catalunya tancarà el 2015 amb “un dèficit en termes equivalents inferior al del 2014”, encara que no ha aclarit si complirà amb l'objectiu fixat pel govern espanyol.

Junqueras, d'una altra banda, ha comentat a grans trets algunes de les actuacions que portarà a terme el seu departament en el pròxim any i mig, com per exemple l'impuls d'un pla d'eficiència de la despesa que s'articularà des del seu departament i que s'aplicarà a la resta de conselleries de la Generalitat.

També ha declarat que “es poden estudiar noves vies de fiscalitat” i que està disposat a analitzar la conveniència o no que convisquin l'impost de patrimoni i el de successions.

“Estem davant un sistema tributari complex, ple de contradiccions i francament millorable”, ha dit el conseller, que creu que també els impostos de caràcter ambiental “són un terreny que segurament continua tenint elements millorables”.

Junqueras estima que la Generalitat rebrà aquest any 1.900 milions d'euros addicionals corresponents a la liquidació dels avançaments del 2014, uns ingressos que, no obstant això, es veuran “devorats” per les obligacions de compliment del dèficit, que passarà del 0,7% del PIB del 2015 al 0,3% d'aquest 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona