Política

Compromís per obrir les farmàcies de nit a Lloret

El ple va aprovar la cinquena moció que reclama la reobertura dels CAP de nit tot l'any

ICV-EUiA convida tots els grups a reunir-se el dia 15 per coordinar accions de protesta amb els veïns

L'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat (CDC), va fer públic ahir en el ple el contingut d'una carta de la conselleria de Salut, que dóna llum verd a obrir les farmàcies de guàrdia a Lloret a la nit durant tot l'any, i no només a l'estiu, com passa ara i des de fa més de quatre anys. El compromís es pren arran de les gestions que s'han fet en els últims temps des de l'Ajuntament i, recentment, també des del Parlament, ja que com va reconèixer l'alcalde, el regidor Jordi Orobitg (diputat de Junts pel Sí al Parlament) ha fet “política de passadissos” i la seva insistència ha fet que es reunissin abans que en cap altre municipi amb el nou conseller. Segons Dulsat, la conselleria (ara amb Toni Comín al capdavant) es va comprometre verbalment en una reunió el 28 de gener a obrir farmàcies de guàrdia a la nit durant tot l'any, i els torns ja començarien el mes de març (caldrà acordar-ho també amb el col·legi de farmacèutics). A més, es va comprometre a mirar si es poden reobrir els CAP. Malgrat tot, per escrit (la carta era d'ahir al matí) no hi ha cap data, i Dulsat es va mostrar prudent, tot i confiar en la paraula del conseller.

Aquesta seria només una petita victòria d'una lluita de gairebé cinc anys del consistori lloretenc, que el que vol és que tornin a obrir els CAP a la nit durant tot l'any. L'alcalde responia, així, a una moció presentada pel portaveu del grup En Lloret Sí se Puede, Paulino Gracia, que reclamava que es reobrissin les urgències nocturnes a Lloret com abans millor, una reivindicació constant des del 2012. De fet, com va recordar el portaveu del Millor, Marc Fuertes, la d'ahir era la cinquena vegada que es portava a ple una moció de rebuig al tancament i per reclamar la reobertura dels ambulatoris, aquest cop en un termini de 30 dies (el termini es va afegir en una esmena). Jordi Orobitg (ERC) va proposar una altra esmena per donar 100 dies de marge, perquè són els dies que es donen a qualsevol càrrec nou, va dir, però Gracia va replicar que els 100 dies es donen als governs de quatre anys (recordant que el govern actual de la Generalitat ha de ser, teòricament, de 18 mesos). L'esmena dels 30 dies es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups excepte CDC i ERC (al govern), mentre que la moció final es va aprovar per tots excepte CDC i ERC, que es van abstenir.

Xavier Rodríguez (ICV-EUiA) va recordar tots els serveis que s'han anat perdent a Lloret en matèria de Salut en els últims anys i va convocar per carta els regidors de la resta de grups a reunir-se el dia 15 per coordinar accions de protesta amb els veïns del municipi, complint amb la moció aprovada fa un temps en què s'acordaven mobilitzacions.

LA XIFRA

30
dies
és el termini que va donar el ple de Lloret ahir al nou conseller de Salut perquè es reobrin els CAP de nit.

Acord per al pressupost per barris

El ple també va aprovar la creació del Consell de Barris de Lloret de Mar i de seves normes reguladores, en el marc del projecte dels pressupostos participats per barris i zones de Lloret de Mar. La proposta es va aprovar incorporant una esmena del PSC, que a la pràctica no introdueix canvis gaire significatius respecte de la proposta original de CDC i ERC. ICV-EUiA va introduir una esmena perquè en comptes de dividir els 500.000 euros en tretze zones hi hagi una “bossa comuna” perquè es puguin triar projectes. L'esmena no va prosperar (hi van votar en contra CDC, ERC i PSC) mentre que la proposta del govern, amb l'esmena del PSC, es va aprovar amb els vots del govern i el PSC, l'abstenció del Millor, el PP i En Lloret Si se Puede i el vot en contra de C's i ICV-EUiA. El responsable de l'àrea, Josep Lluís Llirinós, va remarcar la complexitat del projecte i va considerar-ho una experiència pilot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel