Política

Varufakis torna a escena com a cap de l'esquerra europea

L'exministre de Finances grec presenta en un teatre de Berlín el pla per refundar la UE

L'adhesió de Podem i altres formacions polítiques semblants marca l'arrencada del moviment democràtic

Un teatre ple a vessar: la famosa Volksbühne, l'antic teatre del poble del que va ser el sector comunista de Berlín i, de nou, Iannis Varufakis disposat a ficar-se a la gola del llop: a la capital des d'on governa la cancellera Angela Merkel, la màxima representant del dogma de l'austeritat. Aquesta vegada, Varufakis era a la capital alemanya des de la perspectiva de qui no vol consensos amb el poder establert, sinó ruptures i nous camins.

L'exministre de Finances grec va triar aquesta escenografia teatral berlinesa per llançar el Moviment Democràcia a Europa 2025 (DiEM25), que pretén ser una cohesió de les esquerres continentals. No les esquerres clàssiques, sinó els representants dels nous moviments sorgits a Europa enmig dels rescats a canvi de retallades dràstiques als països més castigats per la crisi de la zona euro. És a dir, Podem i les seves confluències, pel que fa a l'Estat espanyol, que van enviar alguns representants a la trobada, com ara els eurodiputats Miguel Urbán i Lola Sánchez, així com el tinent d'alcalde de Barcelona Gerardo Pisanello i l'alcalde de la Corunya, Xulio Ferreiro.

Varufakis, d'acord amb el seu perfil d'home mediàtic, va omplir el saló destinat a la conferència de premsa del matí. Era el llançament personal, previ a l'acte que al vespre s'havia programat al mateix lloc per a la gent del carrer, on esperava rebre les adhesions a distància d'altres simpatitzants, com ara l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

“Necessitem un moviment que depassi les fronteres” i “Europa s'està desintegrant” van ser les dues frases clau del missatge de Varufakis davant els mitjans de comunicació. Segons el popular polític i economista, cal crear una “mesa de discussió” entre les forces germanes per parlar dels problemes actuals d'aquesta Europa que, segons ell, es desfà. En definitiva, cal avançar cap a una “refundació” de la Unió Europea (UE).

L'esquelet d'aquesta mesa de discussió paneuropea havien de ser les reunions, a porta tancada, en què van participar els representants de Podem i formacions afins al llarg de la tarda d'ahir.

No hi ha dubte de la capacitat de convocatòria que continua tenint l'exministre de Finances grec. La seva dimissió, l'any passat, va servir per arrelar l'opinió entre una part de la societat europea del poder establert com a part dels problemes (i mai de les solucions) del govern d'Alexis Tsipras en les negociacions per a un nou rescat. Ara la pregunta és si a l'escenografia triada per al llançament del que reconeix com a “utopia” hi seguirà alguna cosa més que adhesions a distància. De moment, a Berlín, cridava una mica l'atenció que, tot i presentar-se l'acte a la Volksbühne, no hi hagués presència destacada de L'Esquerra (Die Linke), el partit clàssic de l'esquerra alemanya i la primera força de l'oposició al Parlament alemany. Un partit agermanat, en definitiva, amb la Syriza de Tsipras amb què Varufakis va trencar.

LA FRASE

Necessitem un moviment que depassi les fronteres, Europa s'està desintegrant
Iannis Varufakis
Exministre de Finances grec


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia