Política

El PP protegeix Barberá al Senat per si fos investigada

Situa l'exalcaldessa a la diputació permanent, situació que li permetria continuar com a aforada en cas de dissolució de les Corts

La senadora no assisteix a les comissions de què forma part

El propòsit d'esmena del PP respecte a la corrupció sembla diluir-se quan es tracta de les patums del partit. “Tothom tindrà el mateix tractament, des de l'últim militant d'un poble fins al president nacional [...]. Això s'ha acabat i aquí ja no en passa ni una”, va sentenciar fa uns dies el president de la formació, Mariano Rajoy, davant del grup parlamentari del Congrés, mentre a València se succeïen les declaracions davant el jutge instructor de l'operació Taula de regidors, exregidors, assessors i exassessors del grup popular a l'Ajuntament de València per presumpte blanqueig de diners.

L'advertència de Rajoy, però, va quedar ahir en lletra morta quan el grup parlamentari del PP al Senat va situar l'exalcaldessa de València Rita Barberá –actual senadora territorial per designació de les Corts Valencianes– a la diputació permanent de la cambra alta, una situació que li permetria continuar com a aforada en el cas que hi haguera noves eleccions espanyoles i que l'exalcaldessa fóra investigada judicialment pel cas Taula, en què estan implicats pràcticament tots els seus equips de govern i que ha acabat amb la dissolució de l'equip que la va succeir i el nomenament d'una gestora, previst per a la setmana que ve. Barberá, que no és investigada en aquest cas, serà suplent en aquesta diputació permanent, òrgan de continuïtat entre legislatures, per la qual cosa continuaria sent senadora.

La decisió es va viure amb certa sorpresa, ja que a primera hora el grup parlamentari va anunciar que Barberá no presidirà cap comissió al Senat ni en serà portaveu. L'exalcaldessa va presidir la darrera comissió constitucional del Senat abans de la seua dissolució i va ser proposada per a la presidència d'aquesta mateixa comissió. El PP ha designat, però, l'expresident de Castella i Lleó i del Senat Juan José Lucas. El grup popular sí que va designar, en canvi, l'expresident de la Generalitat Valenciana Alberto Fabra com a president de la comissió internacional per al desenvolupament. Precisament ahir Fabra va instar la seua companya a pensar “què és el millor per al partit” en la seua situació i que “l'avantpose als seus interessos personals”. “Rita ha des ser conscient del que ha de donar ara al partit perquè aquest se senta còmode”, va dir als passadissos de la cambra alta.

Absent a la cambra

La presència de Barberá era una de les més esperades en les comissions que es van fer ahir i de les quals l'exlíder popular forma part: la Constitucional i la d'Economia i Competitivitat. Finalment, però no hi va assistir i va ser substituïda per Luis Aznar i per Cristina Ayala. Barberá no havia comunicat al grup que no hi participaria. Els senadors sols han de comunicar la seua absència en el cas del ple.

Sobre la possibilitat que la senadora puga lliurar la seua acta –petició a la qual cada vegada se sumen més veus populars–, el portaveu del PP al Senat, José Manuel Barreiro, va indicar que en aquests moment el grup no es planteja reclamar-li-la perquè no està imputada judicialment, i que l'exalcaldessa ha estat designada per les Corts Valencianes.

Que Barberá continue als òrgans del Senat és una opció que Compromís va qualificar “d'insult” a tot el seu electorat i a les institucions democràtiques. Els senadors de la coalició Dolors Pérez i Carles Mulet van mostrar en un comunicat la seua indignació perquè amb aquesta decisió Barberá mantindrà tots els privilegis. “És una vergonya mantenir una persona que s'ha burlat dels seus votants. I el pitjor no és que la senyora Barberá no faça un pas enrere, sinó que el seu partit l'empare amb mesures com aquesta”, va subratllar Pérez. “Tots els senadors són còmplices d'un cas escandalós”, va concloure Mulet.

LES FRASES

Barberá ha de reflexionar sobre què és el millor per al partit en aquests moments
Alberto Fabra
expresident de la Generalitat
És una vergonya mantenir una persona que s'ha burlat dels votants
Dolors Pérez
senadora de compromís

Les Corts aproven que comparega en comissió

Al País Valencià, les actuals forces que suporten el govern de la Generalitat no estan disposades a permetre que Barberá mantinga silenci sobre la seua presumpta implicació en l'últim escàndol per corrupció al PP. Així, l'exalcaldessa de València compareixerà en la comissió de Coordinació de les Corts Valencianes després que la junta de síndics aprovara ahir la sol·licitud impulsada pel grup parlamentari Podem. El síndic Antonio Montiel sol·licita la declaració de Barberá per explicar de quina manera està vinculada a l'operació Taula, en la qual són investigats fins a 34 regidors, exregidors, assessors i treballadors dels seus equips de govern.

Així mateix, Podem sol·licita als serveis jurídics de les Corts Valencianes que estudien la possibilitat de revocar la designació de Barberá com a senadora, atès que va ser designada pel ple del Parlament valencià. Montiel va reclamar accelerar els terminis per a la compareixença de Barberá en la comissió. A més, el Parlament Europeu analitzarà el 17 de març que ve la presumpta corrupció del PP, segons va dir l'eurodiputada d'IU, Marina Albiol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona