Política

Brussel·les lamenta que només s'han relocalitzat 497 refugiats i exigeix als estats que actuïn “immediatament”

“És l'hora de complir i tothom està sent jutjat per la història”, adverteix el comissari d'Immigració Dimitris Avramopoulos

Toc d'alerta de la Comissió Europea als estats membres per la lenta posada en marxa del sistema de distribució de refugiats. El comissari d'Immigració, Interior i Ciutadania, Dimitris Avramopoulos, ha denunciat aquest dimecres que “només s'han relocalitzat 497 refugiats” des de la posada en marxa de la mesura, acordada a la tardor pels estats membres. Avramopoulos ha escrit als ministres de l'Interior dels estats europeus per exigir-los que compleixin “immediatament” els seus compromisos davant de “la urgència de la situació”. “És l'hora de complir i tothom està sent jutjat per la història”, ha advertit Avramopoulos en una roda de premsa a Brussel·les.

“El territori europeu no està amenaçat per un enemic que intenti envair-nos, estem tractant amb humans, gent desesperada que busca refugi a Europa”, ha recordat Avramopoulos, assenyalant que els estats membres tenen una “deure moral” però també legal a respondre a la crisi dels refugiats, especialment d'acord amb els tractats europeus i la Convenció de Ginebra. “Solidaritat i responsabilitat no són només valors, són compromisos”, ha dit el comissari.

“És l'hora de complir, i tothom està sent jutjat per la història ara mateix, sobre si volen realment participar en aquesta estratègia molt responsable i completa, o tornar, em sap greu dir-ho, als bàndols obscurs i a les memòries negres de la nostra història recent”, ha assenyalat Avramopoulos.

A la carta dirigida als ministres de l'Interior, el comissari europeu els ha recordat que estan “obligats” a complir les decisions acordades al Consell Europeu en matèria de relocalització de refugiats. Els estats membres es van comprometre a repartir-se 160.000 refugiats arribats a Grècia i Itàlia, però fins ara només n'han acollit formalment a 497. En aquest temps, s'han posat en marxa centres de rebuda a Grècia i Itàlia, i Avramopoulos ha destacat que encara s'hi ha de treballar més.

El comissari, però, ha celebrat que el percentatge de refugiats a qui es prenen les empremtes dactilars a l'arribar a Grècia ha augmentat del 8% el setembre al 78% el gener, una xifra que ha passat del 26% al 87% a Itàlia. La Comissió Europea necessita que es registrin els refugiats per després distribuir-los entre els estats membres. Avramopoulos ha dit que les persones que hi tinguin dret seran “protegides” per Europa, però els ha advertit que no podran decidir a quin país els envien.

La Comissió, però, proposa que Àustria pugui reduir en un 30% les seves obligacions d'acollida de refugiats relocalitzats pel seu “gran increment en el nombre de demandants de protecció internacional”, principalment persones que pretenien arribar a Alemanya. El mes de desembre, la CE també va proposar suspendre temporalment durant un any les obligacions a Suècia, un dels estats que ha acollit més refugiats de l'esquema de relocalització.

Retorn dels immigrants econòmics

Dimitris Avramopoulos també s'ha referit, però, a la necessitat de retornar els immigrants de tipus econòmic i que no tinguin dret a protecció internacional a Europa. “Si no retornem els immigrants irregulars perjudiquem la nostra credibilitat”, ha indicat, assenyalant que els recursos “s'han de centrar en la gent amb necessitat de protecció”, que fuig de la guerra de Síria.

El paper de Turquia

La Comissió Europea també ha destacat la importància de treballar amb Turquia, definida com un “soci clau” en la gestió de la crisi, especialment per reduir l'arribada de persones a les costes de Grècia. “Si Turquia no s'implica, si Turquia no es compromet i no comença a complir d'acord amb el que s'ha pactat, serà molt difícil gestionar la situació”, ha admès l'eurocomisssari.

Segons Avramopoulos, Turquia pot “treballar sobre el terreny” especialment en la lluita “contra els traficants” que empenyen els refugiats al mar. “La UE està ajudant Turquia per fer front a aquesta situació”, ha dit Avramopoulos, destacant el compromís d'aportar 3.000 milions d'euros a Ankara, especialment tenint en compte que el país ja acull en el seu territori dos milions de refugiats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona