Política

La UE només s'ha repartit 497 dels 160.000 refugiats

Brussel·les redobla la pressió i amenaça els ministres de l'Interior, que seran “jutjats per la història”

L'OTAN desplegarà avions de vigilància i reconeixement per combatre Estat Islàmic

“Sereu jutjats per la història!” El nou recompte de refugiats acollits que ahir va fer la Comissió Europea és una vergonya: només 497. Dels 160.000 demandants d'asil que, el setembre passat, els governs van prometre repartir-se, amb prou feines n'han acceptat mig miler, el 0,3%. I únicament 15 països han ofert places. A aquest ritme de només un centenar al mes, la UE necessitarà 129 anys, fins al 2149, per complir el seu compromís!

Brussel·les, però, es va limitar a enviar una carta de queixa als ministres d'Interior. “És l'hora de complir, tots sereu jutjats per la història, sobre si realment voleu participar en aquesta estratègia responsable i completa o tornar, i em sap greu dir-ho, als bàndols obscurs i a les memòries negres de la nostra història recent”, els va dir l'eurocomissari d'Immigració, el grec Dimitris Avramopoulos.

Impotent davant el fracàs del seu pla, Brussel·les redobla la pressió sobre els 28 perquè siguin conscients de “la urgència de la situació” i compleixin “immediatament” les quotes obligatòries d'acollida de refugiats. Amb una excepció: a Àustria li perdona el 30%, de moment, per l'allau d'arribades de demandants d'asil que està tenint. “No ens amenacen enemics que estiguin intentant envair el territori europeu: tenim el compromís del Conveni de Ginebra i pensar en l'agenda de política nacional no porta enlloc”, va dir Avramopoulos, una setmana abans de la cimera dels caps d'estat i de govern a Brussel·les.

L'arribada d'immigrants pel mar Egeu s'ha reduït: els 6.929 que creuaven cada dia de Turquia a Grècia l'octubre passat, són ara 2.186. Però això s'explica pel mal temps, per l'hivern, i no perquè Erdogan estigui fent la feina bruta que li va encarregar (i pagar) Brussel·les. Els socis europeus carreguen ara tota la pressió de la crisi sobre el govern d'Alexis Tsipras, amb l'amenaça de suspendre Schengen dos anys i prorrogar els controls policials a les fronteres fins el 2018. Demà s'aprovarà formalment l'ultimàtum de tres mesos perquè Atenes resolgui les “negligències greus” detectades a les seves fronteres i registri i identifiqui el 100% dels immigrants que arriben a les seves costes, els prengui les empremtes, comprovi l'autenticitat dels seus documents (que no siguin passaports sirians falsificats o robats”) i confirmi a les bases de dades policials europees que no estan fitxats. Grècia ha fet progressos: el setembre passat només prenia les empremtes al 8% dels demandants d'asil i ara ja ho fa al 78%. També Itàlia ha passat del 26% al 87%.

L'OTAN, mentrestant, estudia la petició d'ajuda militar per contenir el tsunami migratori que li han fet Angela Merkel i Erdogan. Els ministres de Defensa aliats sí que donaran llum verd a la demanda dels EUA de desplegar avions de vigilància i reconeixement per combatre Estat Islàmic. El secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, va assegurar que en cap cas no adoptaran un “rol de combat” contra l'organització terrorista.

LA XIFRA

2.186
demandants d'asil continuen arribant cada dia a Grècia des de Turquia pel mar Egeu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia