Política

Ribó lliura a Anticorrupció més documentació sobre “Ritaleaks”

L'Ajuntament de València ha remés un informe ampliat sobre les despeses de l'exalcaldessa entre 2009 i 2015 relatives a “dispendis” que no corresponen a activitats de govern

Es personarà en el cas quan ho permeta el procés i exigirà que es retornen els diners, uns 300.000 euros

L'Ajuntament de València ha remés a la Fiscalia Anticorrupció un informe ampliat sobre despeses de l'exalcaldessa de València Rita Barberá entre 2009 i 2015, relatius a viatges, dinars en restaurants, regals i allotjaments, que havia sol·licitat el ministeri públic dins de la investigació que duu a terme després de la denúncia presentada al maig del passat any per Compromís per presumptes irregularitats en dispendis carregats a Alcaldia en el que s'ha denominat Ritaleaks.

L'objectiu és ajudar a determinar si despeses realitzades per Barberá durant la seua estada en Alcaldia corresponen o no a “activitats de govern”, segons han informat fonts municipals. Aquest informe, elaborat pels secretaris del consistori i de 305 pàgines, s'ha emés per a resoldre els “dubtes” que existeixen sobre la relació d'algunes de les factures que investiga el ministeri públic, davant la possibilitat que no siguen dispendis propis “de les activitats de govern”.

L'informe s'ha emés després que la Fiscalia Anticorrupció demanara a l'Ajuntament de València “totes les factures i partides pressupostàries del gabinet d'Alcaldia des de 2009 a 2015”, segons les mateixes fonts, que han precisat que es tracta de “partides on es carregaven despeses d'allotjament, viatges, regals i menjar”.

Igualment, han apuntat que la petició de Fiscalia posava “especial” atenció en “dinars en restaurants, regals de taronges, menjar en espècie i nou viatges”. Així, el document afecta a les 466 factures que el grup municipal Compromís va adjuntar a la denúncia que va presentar davant la Fiscalia Anticorrupció relatives a despeses de representació d'Alcaldia, amb un import total de 278.000 euros en menjars, hotels i viatges durant aquests quatre anys, i a “alguna més”.

El ministeri públic va obrir diligències d'investigació el passat mes de maig arran de la denúncia de Compromís, que la formació política va donar a conèixer en la web Ritaleaks. El passat mes de desembre Fiscalia Anticorrupció de València va prorrogar sis mesos aquesta investigació.

Entre les despeses publicades en aquesta pàgina web figuraven un dinar amb gin-tnics, gaspatxos de llagostes, rom, ostres, mariscades, patxarán, petxines de pelegrí o “moixama extra”. Així mateix, apareixien també 600 euros per una nit en una suite d'hotel amb full crèdit, que cobria totes les despeses, “des de massatges fins a la pedicura”.

L'alcalde de València, Joan Ribó, que era el portaveu de Compromís en el consistori quan aquesta coalició va presentar la denúncia a Fiscalia i que va donar a conéixer les factures, ha confirmat aquest dijous que des d'aquest organisme s'ha demanat a l'Ajuntament més documentació i ha dit que se li ha facilitat “gustosament, com fem sempre”.

Ribó, que ha realitzat aquestes declaracions abans d'assistir a la presentació del llibre de la primera Universitat Popular de València preguntat per Ritaleaks i per la possibilitat que la Fiscalia demane la imputació l'exalcaldessa per aquest cas, ha destacat que als 278.000 euros de despesa denunciats per Compromís se sume “algun més” que “ha aparegut per ací”.

El primer edil ha comentat que es tracta de “dispendis” que en la seua “major part o molts no estan justificats pel fet de ser alcaldes” els qui els realitzen, ja que “són viatges particulars, viatges que no consten concretament en l'agenda de l'alcalde i que, per tant, tenen caràcter particular”.

Soterrar

Entre ells, ha citat l'assistència “al soterrar de –Manuel– Fraga Iribarne”, que “no és un acte de l'Ajuntament” sinó “de partit”, així com “assistir a determinades reunions del PP; regals fets sense control, des de taronges fins a botelles de rom” i “viatges que no es justifiquen en absolut”. Referent a açò, ha apuntat la despesa de “més d'1.000 euros al dia” en “cotxe amb conductor a Londres i ús de determinades suites”.

Joan Ribó ha valorat la possibilitat que el ministeri públic demane la imputació de Barberá per Ritaleaks, una denúncia que “va palesar tot el mal ús que es feia dels diners públics per part de l'anterior alcaldessa”, i que per “primera vegada, es trenque el mutiblindatge que té Barberá a nivell judicial”.

“Ja és hora que Barberá done explicacions, en primer lloc, a la societat i, en segon lloc, a la Justícia perquè el problema és molt clar”, ha plantejat el responsable municipal. Després, ha subratllat que “la majoria dels valencians som gent honrada” i ha dit que “la gent que no ho és sempre porta el mateix anagrama en aquesta ciutat, les dues pes'”.

Recuperar els diners

Preguntat per si l'Ajuntament demanarà que es recupere els diners que s'ha gastat amb un “ús fraudulent”, Ribó ha avançat que igual que el consistori ha anunciat “amb claredat” que “es va personarà” en el cas Imelsa per l'operació Taula' “per a intentar recuperar el que siga” de l'administració local, ho farà “en el cas de Ritaleaks“. “Nosaltres volem que a més de pagar-se, es retorne el diner que s'ha malgastat siga qui siga i, entre ells, l'anterior alcaldessa” perquè “la nostra obligació és recuperar tots els diners que han pagat tots els ciutadans i que algú va malgastar presumptament d'una forma absolutament irracional i irresponsable”, ha manifestat. Ribó ha manifestació que la personació es farà “en el moment procedimental” corresponent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona