Política

“El sistema d'immersió català és modèlic”

Els experts l'estendrien a tots els territoris bilingües

‘Via Europa' analitza l'informe que suspèn el català a la justícia

El sistema d'escola catalana és “modèlic” pel comitè d'experts de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries del Consell d'Europa. El professor de lingüística de la Universitat de Vigo i membre d'aquest comitè, Fernando Ramallo, així ho constata en una entrevista aquesta nit (22.30 h) al programa Via Europa, d'El Punt Avui TV. Els experts europeus “veuen amb molt bons ulls” la consolidació de la immersió a les escoles de Catalunya i “volen que continuï aquest model i que, si és possible, s'estengui a totes les comunitats autònomes que tenen llengües cooficials”, explica Ramallo. En canvi, veuen amb més preocupació els models, ja frenats, que havia impulsat el PP al País Valencià i a les Balears, perquè podrien haver arraconat la llengua menys parlada.

El català és un dels idiomes que el comitè d'experts analitza en el seu darrer informe i, tot i que aprova amb nota en educació, suspèn en justícia. Només un 12% dels judicis es fan en català, tot i que els compromisos signats pel govern espanyol amb la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries l'obliguen a permetre que es facin en aquesta llengua si una de les parts ho demana. “Aquest és un àmbit en què les comunitats autònomes tenen molta menys capacitat de gestió, és responsabilitat de l'Estat, del govern central”, admet Ramallo a Via Europa. La solució que proposa el Consell d'Europa, una institució que recull 47 estats europeus i té seu a Estrasburg, és un canvi legislatiu, “mesures serioses”, per protegir més els drets lingüístics als tribunals. Així mateix, també cal reconsiderar les oposicions ara “centralitzades” per fomentar que “el personal que treballa en l'àmbit de la justícia domini les llengües minoritàries dels territoris on exerceix”.

Fernando Ramallo, expert en sociolingüística, lamenta durant l'entrevista a Via Europa que les llengües es converteixin, a l'Estat espanyol, en una “qüestió partidista”. “Cal un consens per superar les tensions polítiques que hi ha”, assegura, i hi afegeix, per exemple, que en un estat “plurilingüístic i plurinacional” hauria de ser “absolutament normal” poder intervenir en català, gallec o basc al Congrés dels Diputats.

L'informe dels experts del Consell d'Europa que analitza Via Europa també lamenta el tancament de Canal 9 i de les emissions de TV3 al País Valencià. Aquest tipus de mitjans, defensa Ramallo, “haurien d'estar blindats per la rellevància que tenen en la consolidació i la visibilitat de les llengües minoritàries, la seva expansió i el seu prestigi social”. En el programa també hi participen l'eurodiputada del PNB, Izaskun Bilbao, i el de Compromís, Jordi Sebastià.

LES FRASES

Mitjans com Canal9 haurien d'estar blindats per la rellevància en la visibilitat de les llengües minoritàries
Els experts volen que continuï aquest model i que, si és possible, s'estengui a totes les comunitats
Fernando Ramallo
professor de lingüística


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona