Política

Tejeiro declara que Aizóon era una societat pantalla per defraudar a la Seguretat Social i a Hisenda

L'excomptable de l'Institut Nóos explica que l'empresa d'Urdangarin i la infanta Cristina simulava una activitat fictícia per carregar factures a l'entitat

Afirma que la firma va contractar treballadors ficticis i pagava el servei domèstic del matrimoni

El cunyat del rei Felip VI Iñaki Urdangarin i l'exsoci d'aquest Diego Torres, impulsors Institut Nóos, una associació sense ànim de lucre, van crear un entramat empresarial per carregar factures a aquesta entitat i repartir-se tots els beneficis que obtenia.

Així ho ha declarat aquest divendres davant l'Audiència de Palma Marco Antonio Tejeiro en la seva declaració com a acusat en el judici pel cas Nóos, que s'ha reprès aquest divendres

L'excomptable de l'Institut Nóos penedit té un acord amb la Fiscalia per rebaixar a dos anys de presó la seva petició de pena a canvi de la seva col·laboració.

Ha explicat que Aizoon, l'empresa la propietat de la qual comparteixen al 50% la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin, va defraudar la Seguretat Social, l'Inem i Hisenda actuant com a societat pantalla per obtenir ingressos de manera irregular provinents de l'Institut. Aizóon simulava la seva activitat mitjançant la contractació de nombrosos treballadors ficticis, entre els quals hi ha tres nebots de l'exduc de Palma i diversos empleats domèstics del matrimoni.

“L'Institut Nóos era el que facturava cap a fora, el que rebia els ingressos”, i les factures que l'entitat abonava a les empreses de Torres i Urdangarin per serveis moltes vegades inexistents eren per recollir “els beneficis per als socis de tot el conglomerat”, ha sostingut Tejeiro. Nóos va obtenir encàrrecs de les administracions públiques de les Illes Balears, País Valencià i Madrid pels quals va aconseguir uns ingressos aproximats d'uns 6 milions d'euros.

L'excomptable ha precisat que els dos exsocis es repartien aquests beneficis al 50% a través de les firmes de les quals eren titulars respectivament.

Tejeiro ha subratllat que només dos dels treballadors d'Aizoon eren reals mentre que la resta, eren treballadors “ficticis” que, malgrat estar donats d'alta en la Seguretat Social, no portaven a terme cap tipus d'activitat per a la mercantil, tot això amb l'objectiu d'augmentar les despeses deduïbles així com la disminució de la base imposable a l'Impost de Societats.

Entre el personal d'Aizoon hi havia diversos empleats del servei domèstic del palauet que Urdangarin i la seva dona posseeixen al barri barceloní de Pedralbes, a més d'una estudiant, una enquestadora, un assessor, dues persones que “mai ningú ha vist treballar” per a l'empresa, un “noi dels encàrrecs”, una analista de l'estil de vida dels esportistes i una persona amb estudis d'infermeria que es dedicava a “retallar i enganxar” articles d'internet, tal com sosté la Fiscalia Anticorrupció.

També van ser contractats de manera fictícia els nebots d'Urdangarin Jan, Lucas i Lucía Gui, a més d'altres empleats de la llar que treballaven en l'habitatge de qui va ser assistenta personal de l'exduc, Julita Cuquerella.

El fiscal Pedro Horrach li està exhibint de manera exhaustiva diversos documents en relació amb aquestes contractacions així com diversos correus, amb Tejeiro com a remitent o destinatari, en els quals s'aborden aquestes presumptes irregularitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.