Política

S'inicien els debats del procés constituent català

El 5 de març, la plataforma Reinicia Catalunya presentarà la primera convenció constitucional catalana

L'objectiu és ampliar la base social per elaborar la constitució i evitar el vet del TC

Reinicia Catalunya iniciarà el mes vinent la convenció constitucional catalana. La que s'ha de convertir en la primera fase del procés constituent, on els ciutadans, tant els independentistes com els que no ho són, podran debatre, expressar i debatre sobre el país que volen. Des de fa anys, entitats i plataformes independentistes han treballat al respecte, organitzant diverses activitats. Però tota aquesta feina era en va si després no existia una estructura que aglutinés les diverses propostes. Precisament per això va néixer Reinicia Catalunya, una plataforma formada per 14 entitats, entre les quals hi ha l'ANC, Òmnium Cultural, Procés Constituent o Parlament Ciutadà.

La propera convenció constitucional és la continuació de la feina feta, però amb novetats. A partir d'ara, en aquests debats hi haurà una persona que serà l'encarregada de recollir les conclusions. Després les haurà d'introduir en una plataforma informàtica, on s'anirà classificant els resultats obtinguts. Aquesta persona serà formada prèviament i haurà d'omplir sempre un formulari ja pactat.

Hi haurà dos models de debats. Els temàtics seran els primers i hi debatran experts dels catorze àmbits en què es divideix la convenció. Després començaran els debats territorials, on la gent que hi assisteixi rebrà un esbós de les conclusions extretes pels experts, per tal que les convencions tinguin una base des d'on començar. Des de l'organització es creu que mantenint al marge les institucions, en aquest primer moment, s'evitarà que el Tribunal Constitucional pugui posar cap impediment en aquesta fase prèvia i així es pugui avançar sense complicacions. Aquests debats només són el primer pas del procés constituent, on la societat elaborarà un informe constitucional i diverses proposicions de llei.

El següent ja implicarà les institucions, que obriran un nou debat ciutadà, si s'escau. Si no, passaran directament a plasmar les diverses aportacions que s'hagin fet fins al moment en la redacció de la futura constitució. La idea és que en aquesta fase la societat continuï vinculada al procés. S'escollirà per sorteig un grup de persones que, juntament amb els parlamentaris, formaran la comissió mixta responsable d'escriure el text. Finalment, la constitució haurà de ser aprovada per la via d'un referèndum.

La plataforma vol que la població no independentista se senti atreta a participar en la confecció d'aquesta nova república. Per això es mostren oberts a tothom i defensen que la població no només té el dret a participar-hi sinó que també té el deure de fer-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona