Política

Turquia obre la porta a una operació terrestre a Síria

Ankara es mostra disposada a lluitar sobre el terreny contra Estat Islàmic amb la col·laboració de l'Aràbia Saudita

Medvédev critica l'actitud de l'OTAN i la compara amb la de la guerra freda

Turquia i l'Aràbia Saudita estan decidides a combatre l'estigma que són o han estat connivents amb Estat Islàmic i, ahir, van solemnitzar que estan disposades a trepitjar sòl sirià amb tropes per combatre el gihadisme. El ministre d'Afers Estrangers tuc, Mevlut Cavusoglu, va insistir, ahir, en la determinació d'Ankara de lluitar contra l'organització islamista i que tant el seu país com l'Aràbia Saudita estan disposats a dur a terme una operació terrestre a Síria. “Diuen que Turquia no té voluntat de lluitar contra Estat Islàmic, però les propostes més concretes les ha fetes Turquia”, va defensar el cap de la diplomàcia turca. Riad “està enviant avions i dient que podria aportar tropes per a una operació terrestre quan calgui”, va detallar Cavusoglu, alhora que ho circumscrivia a “un desig, res planejat”.

Ankara planteja aquesta fórmula per evitar el marc mental rus que obliga a triar entre Estat Islàmic o el règim de Baixar al-Assad. Turquia està enemistada amb Rússia, la principal valedora del règim sirià, que Ankara no veu de bon ull. D'altra banda, Cavusoglu va criticar els Estats Units per haver mantingut contactes amb el PYD, la milícia kurda que lluita contra els gihadistes al nord de Síria i que Turquia considera terrorista, de manera que el govern islamoconservador turc insta Washington, en un altre marc mental, a decidir si dóna suport a Ankara o als “terroristes” kurds.

El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, va dir, ahir a Munic, que veu una finestra d'oportunitat els pròxims mesos per poder aturar la guerra a Síria. La capital bavaresa tanca avui una conferència de seguretat, l'anomenat Davos de la defensa, amb la situació a Síria com a tema principal en l'ordre del dia. Divendres, es va firmar un acord en el marc del Grup Internacional de Suport a Síria, en què hi ha els Estats Units, Rússia, l'Iran, l'Aràbia Saudita i Turquia, per aconseguir en una setmana el “cessament de les hostilitats”. Però, ahir, els EUA i Rússia es van creuar acusacions que evidenciaven les diferències de fons que mantenen sobre Síria i la fragilitat de l'acord per frenar la violència.

També a Munic, el primer ministre francès, Manuel Valls, va exigir, ahir, a Rússia que aturi immediatament els seus bombardejos contra la població civil siriana, uns atacs que el seu homòleg rus, Serguei Medvédev, va negar rotundament. Justament, Medvédev va criticar l'OTAN per l'actitud davant del seu país, que va comparar amb la de la guerra freda, i va advocar per cooperar per evitar la desintegració de Síria a mans del gihadisme. “De vegades, em pregunto si som al 2016 o al 1962”, va assegurar el primer ministre rus, en referència a la crisi dels míssils.

LES FRASES

Diuen que Turquia no vol lluitar contra EI, però les propostes més concretes les ha fetes Turquia
Mevlut Cavusoglu
Ministre d'Afers Estrangers Turc
De vegades, em pregunto si som al 2016 o al 1962
Dimitri Medvédev
Primer ministre de Rússia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona