Política

El papa denuncia a Mèxic els privilegis lligats a la corrupció

Primer discurs del sant pare a Mèxic, on és de gira fins dimecres

Visitarà Chiapas, l'estat més indígena del país

El segon dia de la gira que el porta a Cuba i Mèxic fins dimecres, el papa Francesc va denunciar, ahir en el seu primer discurs a la capital mexicana i davant del president Enrique Peña Nieto i les autoritats del país americà, que la recerca de privilegis porta a la corrupció, el narcotràfic i la violència.

Al Palau Nacional, on per primer cop entrava un pontífex i era rebut amb honors de cap d'estat, Francesc va expressar que per construir un futur esperançador a Mèxic calen “homes i dones justos, honestos i capaços de treballar pel bé comú”.

El sant pare va denunciar que quan es busca “el camí del privilegi”, la vida esdevé un “terreny fèrtil per a la corrupció, el narcotràfic, l'exclusió de les cultures diferents, la violència i fins i tot el tràfic de persones, el segrest i la mort”, que generen patiments.

El cap de l'Església catòlica va definir-se com un “missioner de la misericòrdia i la pau, però també com a fill de la Mare de Déu de Guadalupe” a què vol retre homenatge. El discurs papal volia abraçar “el poble mexicà en les més diverses expressions que li toca viure”. De Mèxic va destacar que és un país beneït “per abundants recursos naturals i una gran biodiversitat que s'estén per tot el territori”, que esdevé un refent del continent americà. Va recordar Francesc que les “cultures indígenes, mestisses i criolles li donen una entitat pròpia i una riquesa cultural que no sempre és fàcil de trobar i especialment de valorar”.

Pel papa, que visitarà l'estat de Chiapas, on hi ha la major concentració de població indígena de Mèxic, “la saviesa ancestral és un dels grans recursos biogràfics”. El discurs va ser interromput pels aplaudiments dels assistents en diverses ocasions, i molt especialment quan el sant pare va demanar de “valorar, estimular i cuidar” la diversitat que forma part del patrimoni mexicà. En aquest sentit, es va adreçar als dirigents mexicans perquè garanteixin “a tots els ciutadans l'accés efectiu als béns materials i espirituals indispensables: un habitatge digne, treball digne, menjar, justícia real, seguretat efectiva i un ambient sa i de pau”. Per a això, no només cal “aprovar lleis o revisar-les”, sinó promoure la “responsabilitat personal”.

LA FRASE

Quan es busca el camí del privilegi, la vida és terreny fèrtil per a la corrupció i el narcotràfic
Francesc
cap de l'església catòlica


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona