Política

Oltra adverteix Sánchez: “El futur govern espanyol serà plural o no serà”

Compromís encara negocia amb el PSOE però pressiona perquè s'entengui amb Iglesias

Els socialistes s'asseuran amb Podem sense renunciar a C's

A diferència de Podem, Compromís ha estat des del primer dia dins la tanda negociadora de Pedro Sánchez per intentar superar la investidura i arrencar la nova legislatura, però la qüestió és fins a on arribarà la formació del País Valencià i, sobretot, en quin moment aquesta aparent sintonia amb el PSOE es podria acabar. La vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, ahir va començar a suggerir que el límit és la presència de Ciutadans en un eventual acord per formar executiu i, sobretot, la possibilitat que els del partit morat –amb el quals van compartir cartell en les passades eleccions– en poguessin quedar exclosos. “El govern serà plural o no serà”, reblava la dirigent valenciana després d'entrevistar-se a Madrid amb Pablo Iglesias per avaluar l'oferta programàtica que el líder de Podem ha començat a explicar als grups del Congrés.

Tot i que Compromís ha volgut preservar la seva independència despenjant-se del grup de Podem per instal·lar-se al mixt i discutint pel seu compte un eventual acord de govern amb el PSOE –sense vetar les negociacions paral·leles de Sánchez amb Albert Rivera–, el fet que les converses dels socialistes amb C's estiguin cada cop més avançades va fer que Oltra s'alineés amb les tesis d'Iglesias d'impulsar un govern de coalició i d'esquerres tot proclamant que és el moment que el candidat socialista i el líder de Podem comencin a treballar seriosament per un “govern a la valenciana” per a un executiu “del canvi” que, segons el seu criteri, no inclou precisament el partit taronja.

En els darrers dies, Sánchez treballa a contracorrent per presentar-se davant del sector crític del partit amb un pacte que inclouria 143 vots: els del PSOE, C's, Compromís, IU, PNB i Coalició Canària; sent conscient, però, que són equilibris molt complexos i que en qualsevol moment algun partit es pot despenjar, a banda de la dificultat objectiva que Podem s'abstingui davant aquest format. I d'aquí que Compromís comenci a plantejar-se el perquè s'està negociant.

Iglesias, en tot cas, procurava passar per alt l'estratègia de Sánchez de mantenir obertes totes les opcions i es felicitava pel fet que el socialista ahir hagués enviat una carta a Alberto Garzón acceptant la seva proposta de constituir una mesa a quatre amb el PSOE, Podem, IU i Compromís que, d'alguna manera, ha servit perquè els d'Iglesias puguin rectificar i s'asseguin a negociar amb els socialistes encara que sigui en una taula més plural.

Si bé Sánchez va suggerir que, de moment, serà una negociació només per garantir-se la investidura, el líder morat donava per fet que l'espai s'obre per parlar de projecte, però també de govern, i és per això que l'avisava que Podem en cas preveu avalar un executiu de Sánchez en solitari. En tot cas, Iglesias ahir preferia vendre optimisme i pensar que el PSOE escollirà el canvi de les esquerres.

Interlocutor català

Pel que fa a la implicació d'ERC i DL –amb els quals es veurà dimarts–, Iglesias es mostrava disposat a fer de mitjancer per aconseguir la seva abstenció. Argumentava que els oferirà un govern molt més dialogant i fins i tot indicava que en un futur ell mateix podria assumir la interlocució amb Catalunya perquè entén que Podem té una posició més oberta que la del PSOE.

LES FRASES

Volem continuar parlant amb els que aposten pel canvi progressista i reformista
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Els números per a un acord entre el PSOE i Ciutadans no donen per a la legislatura
Mònica Oltra
vicepresidenta de la generalitat
Si el PSOE vol governar en solitari, que ho digui, però crec que és una impossibilitat
Pablo Iglesias
secretari general de podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia