Política

Llach presidirà la comissió del procés constituent

El diputat substituirà Muriel Casals al capdavant de l'ens amb què CSQP s'implicarà en el debat de les bases del nou estat

La mesa es pronunciarà avui sobre les lleis de desconnexió

Lluís Llach serà el nou president de la comissió d'estudi del procés constituent. El diputat de JxSí substituirà Muriel Casals al capdavant de l'ens parlamentari amb què JxSí i la CUP han prioritzat, al davant de l'operativitat legislativa, la implicació de Catalunya Sí que es Pot en el debat de les bases del que ha de ser el futur estat. Després de la mort de Casals, la coalició independentista ha tornat a optar per situar un independent amb una notable rellevància pública a la presidència, que li corresponia a JxSí, lligant la voluntat de transversalitat amb un missatge de priorització política. La direcció del grup parlamentari va prendre la decisió la vigília que la mesa i la junta de portaveus abordin avui com continuen encarrilant el procés després dels darrers recursos del govern espanyol al Tribunal Constitucional. El Parlament ha de presentar a finals de setmana al TC les al·legacions a la impugnació de l'executiu de Mariano Rajoy contra la comissió d'estudi, que té la cupaire Gabriela Serra a la vicepresidència. A La Moncloa sostenen que s'està vulnerant la sentència que va declarar inconstitucional i nul·la la declaració de ruptura amb què JxSí i la CUP van encetar el mandat, perquè la desenvolupa.

La mesa del Parlament també abordarà aquest matí la tramitació de les tres lleis de desconnexió, que JxSí i la CUP van acordar elaborar en tres ponències conjuntes. Els serveis jurídics de la cambra van desaconsellar aquesta via en un informe elaborat a instàncies de l'oposició. Per als juristes, el consens és “condició necessària” perquè els grups redactin les lleis en ponències. Tan sols JxSí i la CUP en són favorables, però tenen majoria a la mesa per tirar-les endavant.

LA DATA

28.01.16
Es va constituir
la comissió d'estudi, amb dures crítiques del PP, i amb l'absència de C's i el PSC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel intensifica els seus atacs al sud i el nord de la Franja

barcelona
Estats Units

Els EUA neguen que s'estigui produint un “genocidi” a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Un treballador de l’ONU mor a Gaza per l’impacte d’un projectil atribuït a Israel

barcelona
TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona