Política

Òmnium fa pinya amb el govern de Puigdemont

Cuixart lamenta que el procés sigui “tabú” a Madrid i es declara “escèptic” sobre un referèndum

El president de la Generalitat es conjura amb el líder dels liberals europeus pel dret a decidir

Carles Puigdemont es reunirà avui amb l'ANC i ahir ho va fer amb la junta directiva d'Òmnium. L'entitat que presideix Jordi Cuixart va fer pinya amb el govern, amb el convenciment que l'entitat no ha de “fiscalitzar” les institucions. Sí que va advertir, però, que estan amatents per assegurar que s'aplica el full de ruta i es garanteix el caràcter de baix a dalt que ha caracteritzat un procés “transversal, interclassista i intergeneracional”. Puigdemont també va exhibir ahir el suport al dret a decidir dels catalans del president del Partit Liberal Demòcrata Europeu, l'Alde Party, Hans van Baalen, amb una altra reunió a Palau.

Òmnium està en espera que el Parlament concreti el desenvolupament de la fase de participació ciutadana del procés constituent, a través de la comissió d'estudi que es tornarà a reunir dimarts de la setmana vinent amb l'elaboració del pla de treball sobre la taula. Cuixart es va declarar “escèptic” davant de la hipòtesi que el pròxim govern espanyol plantegi un referèndum per a Catalunya. Si arribés una oferta, tanmateix, va admetre que l'entitat l'acceptaria perquè la integren “demòcrates”. El president de l'entitat, que va comparèixer amb els vicepresidents Marina Llansana i Joan Vallvé, va lamentar que el conflicte polític català hagi estat un tema “tabú” en les negociacions que els partits espanyols han mantingut per la investidura, i que no s'hagi afrontat amb “valentia” ni “pragmatisme”. Va advertir, però, que “el problema hi és” i el pròxim govern espanyol que es constitueixi l'haurà d'abordar.

Puigdemont també va conjurar-se ahir amb Hans van Baalen per la defensa del dret a decidir, en el transcurs de la reunió, amb què l'executiu persistia en l'intent d'internacionalitzar el procés. Van Baalen es fotografiava així al costat del govern tot i la delicada convivència que els convergents i C's mantenen al grup dels liberals a l'europarlament. El cap de files del grup, Guy Verhofstadt, va ser calculadament ambigu amb el dret a decidir en la campanya electoral de les eleccions europees i posteriorment va defensar la incorporació de C's al grup. Per contra, el president de l'Alde Party s'havia mostrat abans partidari del dret dels catalans a determinar el seu futur. La fundació CatDem el va premiar amb el Memorial Trias Fargas a finals del 2013 com a president de la Internacional Liberal. Van Baalen és un dels aliats de CDC a l'Alde Party, on no hi són els d'Albert Rivera i, en canvi, els convergents hi tenen la seva portaveu, Marta Pascal, com a vicepresidenta des del congrés del novembre de l'any passat a Budapest. En la reunió d'ahir amb Puigdemont també hi van ser el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva; la mateixa Pascal; Jordi Xuclà, que és president del grup liberal a l'Assemblea del Consell d'Europa; el secretari general del partit dels liberals europeus, Jacob Moroza-Rasmussen, i l'assessora política de la formació Laura Laussade.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia