Política

Roses ja no farà empaitades d'ànecs ni correbous

El ple aprova una moció que declara Roses “ciutat respectuosa amb els animals” i el municipi renuncia a les festes amb animals vius

El text s'aprova amb una diferència de només un vot

La diferència ha estat mínima, només d'un vot, però Roses va decidir ahir posar fi a dues festes –tradicionals i polèmiques–, l'empaitada d'ànecs i el correbou. La moció presentada pel grup municipal Gent del Poble (GdP), que declara el municipi de Roses “ciutat respectuosa amb els animals” i que compromet l'Ajuntament a renunciar a partir d'ara a organitzar aquests actes durant la festa major d'estiu, es va aprovar en el ple d'ahir per 8 vots a favor, 7 en contra i una abstenció. Van caldre dues votacions, ja que en la primera hi va haver un empat de vuit vots. En la segona votació, per no deixar la decisió en mans del vot de qualitat de l'alcaldessa, Montse Mindan, Carles Páramo es va abstenir i va permetre que s'aprovés la moció. A favor hi van votar els 2 regidors de GdP, els 4 d'ERC i 2 dels 5 regidors de CiU (l'alcaldessa Montse Mindan i Anna Jorquera); en contra de la moció i pel manteniment d'aquests actes, hi van votar els 2 representants del PP, el de Ciutadans, el representant del PSC Antoni Rodríguez (la portaveu del PSC no assistia al ple) i el regidor d'Unió (Josep Antoni Valdera), i tres representants de Convergència, Juan Manuel Fernández, Marc Danés i Carles Páramo, que en la segona volta es va abstenir.

Tant Francesc Giner (GdP), que presentava la moció, com els que van votar-hi a favor, no van argumentar tant sobre la suposada crueltat d'aquests actes, sinó sobre la necessitat de posar fi a una polèmica que es repeteix cada any i la mala imatge que genera tot plegat per al municipi.

La moció reconeix fins i tot el paper de “les persones que al llarg del temps, i especialment en els darrers quinze o vint anys, s'han esforçat per garantir el lluïment de la festa major i el manteniment de les tradicions populars”. També es recalca que actes com el correbou i l'empaitada d'ànecs s'han anant organitzant, any rere any, adaptant-se a les condicions establertes per les lleis. Amb tot, la moció conclou que ha arribat el moment de “replantejar de manera voluntària la celebració d'una part de les nostres festes i fer-ho seguint els passos de tants altres municipis”.

Pels qui han votat contra aquesta moció, l'argumentació principal ha estat que prohibint totes les festes amb animals es compromet l'organització d'exposicions o concursos amb animals, i que tant l'empaitada com el correbou s'han de mantenir a Roses com a tradicions.

La desena de representants de les entitats organitzadores d'aquests actes i alguns aficionats als correbous i a l'empaitada que assistien al ple d'ahir van criticar la decisió i van marxar. Per ells, la votació era més de “caràcter polític” que no pas per prohibir un suposat maltractament animal que segons ells no existeix. Els animalistes en canvi poden estar satisfets: aquest estiu, la festa major de Roses ja no incorporarà ni correbou ni empaitada d'ànecs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia