Política

Canvi de nom per esquivar el bloqueig d'Exteriors al TC

El govern manté el càrrec de Romeva i les mateixes funcions però varia la denominació del departament

CDC i ERC es coordinen i divideixen el vell comissionat per a la Transició Nacional

Dos moviments per mantenir el torcebraç a l'Estat amb el procés sense deixar-ne evidències jurídiques impugnables al Tribunal Constitucional. El govern va canviar ahir la denominació del Departament d'Afers Exteriors i va constituir l'estructura que substitueix el vell comissionat per a la Transició Nacional, que també es manté suspès pel TC, i amb què CDC i ERC coordinaran la desconnexió i la construcció de les anomenades estructures d'estat. Oriol Junqueras presidirà l'ens responsable d'elaborar les estratègies de l'executiu amb el procés, sense focs d'artifici en el nom: es dirà comissió interdepartamental per al desenvolupament de l'autogovern.

Quant a Exteriors, no hi ha hagut una substitució de la paraula '“Afers” per la d'“Acció”, però sí un canvi d'ordre dels termes. Per esquivar el bloqueig del departament de Raül Romeva al Tribunal Constitucional, el govern va aprovar que la conselleria abandoni el títol d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència i adopti el d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. Per escenificar que no es feia cap passa enrere, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va rubricar un decret per ratificar les competències que la conselleria ja tenia atribuïdes abans que l'alt tribunal decretés la suspensió de diversos articles dels decrets de creació i estructuració del departament de Romeva. La CUP va deplorar el moviment del consell executiu. “Davant la pressió de l'Estat no es pot anar endarrere, sinó endavant”, va sentenciar el portaveu de l'esquerra anticapitalista al Parlament, Albert Botran.

Com que el govern espanyol no va recórrer el nomenament de Romeva, no caldrà afegir típex a les targetes de visita del conseller, com havia assegurat Puigdemont. És a dir, l'executiu canvia la denominació del departament però no del conseller, que es manté com fins ara.

El mateix Romeva va comparèixer per argumentar que el conflicte de competències que el TC haurà de dirimir no existeix. En les al·legacions presentades a l'alt tribunal, el govern argumenta la “feblesa jurídica” de la impugnació sobre unes funcions que la Generalitat exerceix en forma d'acció exterior des de fa dècades i demana l'aixecament de la suspensió. “Aquest tipus d'argúcies no ens aturarà”, va assegurar Romeva.

CDC i ERC també es van dividir les funcions de l'antic comissionat en els departaments de la Presidència i de la Vicepresidència. En el primer, es crea la secretaria per al Desenvolupament de l'Autogovern, amb Víctor Cullell al capdavant, en coordinació amb l'Institut d'Estudis Autonòmics, que ara es denominarà Institut d'Estudis per a l'Autogovern, però que manté Carles Viver Pi-Sunyer de director. De la conselleria de Junqueras depèn l'Oficina per a la Millora de les Institucions de l'Autogovern. La dirigirà Josep Maria Reniu, que ja havia estat membre del Consell Assessor de la Transició Nacional. Cullell i Reniu s'integraran a la comissió interdepartamental presidida per Junqueras. En seran els vicepresidents Viver Pi-Sunyer i el republicà Josep Maria Jové, secretari general de la Vicepresidència. També hi seran els secretaris generals de la resta de departaments.

Estem determinats a anar fins al final. Tenim un mandat democràtic que ens hi obliga
Raül Romeva
CONSELLER D'AFERS EXTERIORS, RELACIONS INSTITUCIONALS I TRANSP.

Romeva fitxa Carme Garcia per a memòria històrica

El govern va nomenar ahir l'execosocialista Carme Garcia com a presidenta del Comitè Tècnic per a la Recuperació i la Identificació de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura Franquista. Garcia ja era directora general de Relacions Institucionals des del gener. L'exregidora de Sant Quirze del Vallès i exdiputada al Congrés va deixar ICV el 2014 per discrepàncies amb el 9-N.

El programa del model de la hisenda pròpia, eliminat

Joan Iglesias, l'ideòleg del model d'hisenda pròpia d'Artur Mas, ja és fora de la Generalitat i el govern va acordar ahir suprimir el programa amb què va treballar durant l'anterior mandat. Iglesias, que és inspector d'Hisenda i estava en serveis especials, ha demanat la reincorporació a les dependències a Catalunya de delegació especial de l'Agència Espanyola d'Administració Tributària.

L'ANC, al costat del govern contra l'oposició estatal

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el comitè permanent de l'entitat es van reunir ahir amb Carles Puigdemont. Sànchez va assegurar que seran al seu costat si l'Estat intenta “reduir” el procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia