Política

El PSOE obre contactes bilaterals amb Iglesias i IU sense C's

L'equip de Rivera resta transcendència a les trobades però recorda a Sánchez que té un “contracte” signat amb C's

El PSOE ha introduït aquest dimecres un canvi de rumb en la seva estratègia negociadora i s'ha avingut per primera vegada des que va fracassar la primera ronda de negociacions a reunir-se de manera bilateral (sense la presència de representants de C's) amb el líder de Podem i amb IU. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha concertat amb Pablo Iglesias, una reunió per abans de Setmana Santa, i els equips negociadors del PSOE es reuniran aquest dijous a la tarda amb els d'IU. Tot plegat ha posat en alerta C's, que ha restat importància a les trobades assegurant que només són una “escenificació” que posarà de manifest les diferències entre les formacions d'esquerra, però que alhora ha recordat a Sánchez que té “un contracte” signat amb C's en forma d'acord de bases per a la governabilitat que no es pot saltar.

Sánchez i Iglesias han acostat tímidament les posicions mitjançant un intercanvi de missatges i una primera conversa telefònica que ha donat peu a una cita formal entre els dos. Segons fonts de Podem ha estat Sánchez qui a les 12 del migdia ha trucat Iglesias després d'un intercanvi de missatges per buscar el millor moment.

Han conversat durant 15 minuts sobre la crisi humanitària que viu Europa, la política de migració i d'asil de la UE –on “comparteixen molts criteris sobre les línies d'acció a seguir al respecte”–, i també sobre la formació de govern a Espanya, on “tot i les diferències de criteri comparteixen també que és positiu que es normalitzi el diàleg entre tots dos” i per això “s'han emplaçat a reunir-se abans de Setmana Santa”.

Serà una reunió bilateral (sense Rivera) que se suma a la que el PSOE mantindrà aquest dijous amb els representants d'IU. Segons han confirmat fonts socialistes la trobada tindrà lloc a les cinc de la tarda i no hi seran presents els representants de Ciutadans –tal com reclama Podem i IU– malgrat que el partit d'Albert Rivera “està informat d'aquesta reunió bilateral que servirà per reprendre el diàleg que ja hi va haver entre PSOE i IU per assolir un acord per al govern de canvi”.

El nou escenari ha obligat a comparèixer a C's, que ha assegurat que la reunió entre Sánchez i Iglesias només permetrà “escenificar diferències” entre els dos líders i no posa en perill l'acord de bases assolit entre els socialistes i el partit d'Albert Rivera per a la investidura.

Segons el secretari general del grup de C's al Congrés dels Diputats, Miguel Gutiérrez, aquest tipus de reunions “no condueixen a res si al final el que es vol és un acord programàtic suficient com per assolir un govern amb la confiança de la cambra”. Amb tot, Gutiérrez ha recordat al PSOE que té un “contracte” signat amb C's que “és el que està sobre la taula” i que ha de ser la base perquè “altres formacions s'hi sumin”.

Reunió amb Compromís

Paral·lelament, PSOE i C's han mantingut aquest dimecres una reunió amb Compromís que ha servit per encetar una nova línia d'acord amb el grup de Joan Baldoví. En acabar la reunió el portaveu de la formació valenciana ha defensat la seva estratègia de no vetar C's per la importància de tenir “un govern amic a Madrid”.

Tot plegat incideix en la crisi oberta al sí de Podem i a les seves confluències territorials i es produeix l'endemà que Pablo Iglesias cessés a dit el secretari d'Organització i mà dreta d'Íñigo Errejón, Sergio Pascual, acusant-lo de mala gestió d'aquestes crisis territorials.

D'altra banda, la formació d'Albert Rivera, ha demanat per carta al PP que s'avingui a fer una reunió de negociadors amb el PSOE i C's aquest divendres, però el PP ja ha declinat la proposta adduint que primer s'han de reunir els líders i després “els indis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona