Política

Les diputades de la CUP s'expliquen

El Punt Avui reuneix les sis diputades de la formació anticapitalista al Casal Popular de Vilafranca per analitzar el panorama polític

Les relacions amb Junts pel Sí, la ruptura amb l'Estat i les seves assemblees, alguns dels temes tractats

La conversa, moderada per Xevi Xirgo, es publica dimarts al diari i s'emetrà al vespre a la televisió del grup

Les diputadesvan remarcar l'excepcionalitat d'aquesta legislatura i del mandat que surt del 27-S

La renovació dins de la CUP després dels acords del pacte d'investidura amb Junts pel Sí va acabar deixant un grup on més de la meitat dels diputats són dones. La formació independentista i anticapitalista ara té sis diputades al Parlament (Anna Gabriel, Gabriela Serra, Mireia Boya, Mireia Vehí, Eulàlia Reguant i Pilar Castillejo): sis persones de trajectòries, especialitats i perfils ben diversos que El Punt Avui ha reunit per poder parlar d'una manera pausada i aprofundida sobre l'actualitat política.

Moderada pel director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, i portada a terme divendres passat, la conversa, d'hora i mitja i escaig, es va fer al Casal Popular de la Vilafranca del Penedès, el lloc triat per les diputades. Durant gairebé dues hores i a través d'una conversa distesa, les sis diputades van analitzar el panorama polític actual. El format, més relaxat que el de les habituals entrevistes, va permetre tractar temes molt diversos: les relacions amb Junts pel Sí i la visió cupaire de com cal encarar aquesta legislatura “excepcional” que, tal com van coincidir a subratllar, ha de portar a la desconnexió amb l'Estat espanyol. De fet, les diputades van remarcar que el mandat democràtic de les eleccions del 27-S és molt clar i cal donar-hi compliment, a més de tirar endavant els acords de la declaració del 9-N i la investidura del president Puigdemont: la ruptura amb l'Estat, el procés constituent
i el pla de xoc social.

També hi va haver lloc per a reflexions al voltant del feminisme, de com són vistes i percebudes per la societat i els mitjans de comunicació, dels insults masclistes que han rebut pel fet de ser dones diputades, dels processos interns –i les corresponents garbellades– que ha experimentat la formació en els últims mesos i dels seus lligams amb els moviments socials. En aquest sentit, algunes de les diputades van explicar els fonaments que converteixen la CUP en un partit diferent dels altres o com s'articula el seu funcionament assembleari i d'arrel democràtica de base.

La conversa va permetre albirar el perfil més proper de cadascuna de les diputades i també hi va haver moments de distensió, amb algunes respostes iròniques de les diputades: la primera part de l'espai Xirgo la va dedicar a una breu entrevista amb cadascuna d'elles, i la segona va ser una tertúlia més oberta per tractar els principals interrogants que té ara oberts l'escenari parlamentari. La posició de la CUP davant dels futurs pressupostos del govern o del projecte de Barcelona World, el paper de la ciutadania, com donar compliment al full de ruta dels propers 16 mesos, a més de les especulacions sobre si cal tornar a demanar un referèndum van ser algunes de les qüestions a les quals van donar resposta.

A El Punt Avui TV
La conversa d'El Punt Avui amb les sis diputades de la CUP s'emetrà dimarts, a les nou del vespre, a la televisió del grup. El mateix dimarts aquest diari publicarà a les seves pàgines un extens avançament d'aquesta conversa amb les sis diputades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat