Política

J.A. GUERRERO VALL

PERIODISTA I AUTOR DE ‘CUBA-EEUU: LA HORA DEL DESHIELO'

“El govern cubà s'està venent l'illa”

“Tot i la bona imatge internacional, Cuba és encara una dictadura”

“S'intenta crear una oposició lleial que legitimi el règim a l'exterior”

Autor del bloc Punto Cuba, el periodista Joan A. Guerrerro Vall treballa a Diario de Cuba, mitjà de referència sobre l'illa fundat a l'exili. Ha escrit l'oportú assaig Cuba-EEUU: la hora del deshielo (Ed. UOC).

Què suposa la visita de Barack Obama a Cuba?
Caldrà observar quin guió segueix Obama i quin contacte té amb l'oposició. Si no s'arronsa, si és agosarat i llança missatges contundents sobre les llibertats i els drets humans sense tenir problemes per incomodar el règim.
I si no ho fa?
Si res no passa, com amb la visita del papa a Cuba al setembre, serà una validació de la transició cubana liderada per una nissaga familiar, que governa un model de capitalisme d'Estat amb una manca de transparència absoluta.
El desgel és només cosmètic fins que s'aixequi l'embargament?
De canvis, n'hi ha. Però caldrà veure si són positius. Hi haurà millores per a un cert sector de població que es pot beneficiar de les mesures d'Obama. Si ets un cubà amb família a l'estranger, podràs rebre més remeses per tirar endavant un dels petits negocis privats permesos per l'Estat.
I en política, hi ha hagut canvis?
Ara es toleren unes plataformes que plantegen crítiques positives però legitimant el règim i els dirigents històrics. Hi ha un intent de construir una oposició lleial per mostrar a l'exterior que es permet la crítica. Però la resta de canvis són escassos. No es pot pretendre que el règim canviï sinó que es desmantelli.
Raúl Castro plegarà el 2018.
Diu que plegarà el 2018. I no és clar qui el rellevarà. L'actual vicepresident, Miguel Díaz Canel, pot ser-ne el delfí, però el castrisme ja ha fet desaparèixer en el passat altres noms que despuntaven. També sobresurt Alejandro Castro, fill de Fidel, amb poder a l'exèrcit.
El 80% de l'economia cubana és en mans dels militars?
Sí. El Grup d'Administració d'Empreses (Gaesa) és un holding en mans de les forces armades amb Luis Alberto Rodríguez Callejas al capdavant, que controla aquest imperi i és el gatekeeper de les inversions estrangeres. Els militars tenen el control econòmic de l'illa i fan coses tan estranyes com ara, en aquests moments que hi ha una sequera greu, tirar endavant nou camps de golf de luxe.
Com està el projecte estrella del port especial de Mariel?
S'ha aprovat la participació d'onze empreses exteriors però hi ha hagut problemes en la construcció del port, de corrupció... I sembla que la inversió estrangera està costant de convèncer. El govern cubà s'està venent l'illa. Hi ha símptomes d'una classe mitjana-alta, de gent que està fent diners i inverteix en un oci basat en l'opulència.
En pot posar un exemple?
Aquest mes hi ha hagut el Festival de l'Havà, del qual l'any passat es van veure imatges amb Naomi Campbell i Paris Hilton al costat de Fidelito Castro Jr. i Antonio Castro, tots dos d'esmòquing i fumant cigars. Una imatge d'opulència sorprenent a l'illa. Però els descendents dels Castro pensen que això està bé i a ells els toca fer-ho.
En canvi, la imatge internacional de Cuba ha millorat.
Sí. El govern cubà està sent acceptat per la comunitat internacional. Però tot i la bona imatge, continua sent un règim dictatorial. Ara és moment de fer més pressió en favor de la llibertat política a l'illa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona