Política

Arrimadas augura un govern “bloquejat” i “captiu” si no es desentén de la CUP

La dirigent veu “incompatible” que Junqueras negociï millores econòmiques amb l'Estat i alhora vulgui proclamar la independència

La líder de l'oposició, Inés Arrimadas, ha augurat un govern “bloquejat” i “captiu” si acaba acceptant els plantejaments de la CUP, que, a través d'una moció parlamentària, ha reclamat més gestos de desobediència respecte a les institucions espanyoles. “Si mantenen la CUP com a soci, veig poca capacitat d'aprovar uns pressupostos que atenguin les necessitats socials”, ha assegurat en una entrevista a l'ACN. La líder de C's a Catalunya ha emplaçat l'equip de Carles Puigdemont i Junts pel Sí a fer “una reflexió interna i un exercici de sinceritat” per explicar a la ciutadania que el que han promès “no es farà” i que “la unitat [de l'independentisme] no existeix”. D'altra banda, veu “incompatible” que el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, vulgui negociar millores econòmiques amb l'Estat alhora que defensa la proclamació de la independència.

Arrimadas s'ha mostrat convençuda que els votants tradicionals de CDC i bona part dels d'Esquerra no comparteixen que Junts pel Sí i el govern s'aliïn amb la CUP, que “és un partit antisistema que no té cap problema a posar Catalunya i les seves institucions fora de la llei i la Unió Europea”. “Això no agrada a la gent catalanista i que, amb el cor a la mà, pot voler la independència. Amb el cap, però, no donen suport al fet que el govern hagi triat la CUP com a sòcia en lloc de parlar amb altres grups parlamentaris”, ha reflexionat.

La dirigent de la formació taronja ha advertit de la “gravetat” del contingut de la moció plantejada pels cupaires perquè, segons ha dit, és “una crida claríssima” a la desobediència no sols al Tribunal Constitucional, sinó també a l'Audiència Nacional. A més, insta els Mossos a no complir les sentències, ha alertat.

Pressupostos encallats

Per tot plegat, Arrimadas ha assegurat que Junts pel Sí té “un problema”: “ha de decidir si vol seguir amb aquest camí o bé explicar a la ciutadania perquè està ara en l'estratègia de dir que el que havien promès no s'ha de fer de la mateixa manera com ho havien plantejat”. A parer seu, la suma parlamentària de la coalició CDC-ERC i la CUP no té “recorregut a llarg termini” i, per tant, veu poc probable que l'executiu català pugui tirar endavant els comptes públics per a 2016.

“El govern de la Generalitat no pot arribar a acceptar els plantejaments de la CUP. Això portarà els catalans a una situació de bloqueig: ni aprovació dels pressupostos ni un executiu centrat en les seves prioritats. Tindrem un govern captiu i amb nul·la capacitat de diàleg i negociació”, ha asseverat.

El full de ruta, en entredit

En aquest sentit, ha criticat que les formacions sobiranistes i el govern hagin “mentit” sistemàticament dient que “en 15 mesos serem independents, feliços i rics”. “Era impossible seguir amb aquest discurs i es veia claríssim que haurien de matisar les seves paraules”, ha afirmat tot traient punta de les discrepàncies internes i de les variacions en el full de ruta independentista. “Ara es veuen obligats a reconduir-ho”, ha afegit.

A més, ha donat per fet que no compliran amb els plans preestablerts en el camí cap a la secessió i que abocaran la massa social independentista a la “frustració”. “Veuran que no era tan fàcil com els deien”, ha pronosticat.

Toc d'atenció a Junqueras

D'altra banda, ha defensat com a “legítimes” les reivindicacions econòmiques del govern respecte al FLA, el sostre de dèficit i l'ingrés de les bestretes mal calculades. “És una bona notícia que el conseller d'Economia vagi a parlar amb Montoro i que intenti, en defensa dels interessos dels catalans, aconseguir millors condicions, però això és incompatible amb dir que es declararà la independència. És la pitjor estratègia de negociació política”, ha etzibat.

Arrimadas ha demanat a Junqueras que no “es tanqui” al diàleg i que deixi de “mentir” sobre la diferència de 1.600 milions d'euros entre el dèficit del 0,3% fixat per l'Estat i l'1,07 que toca per llei, entre d'altres qüestions. Per tal que l'executiu català no posi en risc les finances de la Generalitat, la dirigent de C's ha instat Puigdemont i els seus consellers a “no gastar més en fomentar la independència”. “No vull que les farmàcies o el tercer sector pateixin les irresponsabilitats del govern. Vull que es pagui al més aviat possible als proveïdors i que els funcionaris no tinguin el perill real de no cobrar quan toca”, ha defensat.

Reforma de la LOMCA, “prioritat”

A més, ha assegurat que una de les “prioritats” del seu partit és l'actualització de la llei estatal de finançament autonòmic. “Ho portem al programa electoral i ho hem inclòs a l'acord amb el PSOE”, ha ressaltat tot prometent l'impuls al Congrés de la comissió per a la reforma de la LOFCA tan bon punt es posin a treballar les Corts Generals i el nou govern espanyol. Ara bé, ha exigit la col·laboració de la Generalitat i la “implicació i iniciativa política” de les forces catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia