Política

Iceta: “El PSC mai estarà en contra d'una consulta legal i acordada”

El líder socialista se suma a la proposta de Chacón de fer una llei de la claredat a la canadenca si els catalans no referenden la nova Constitució espanyola

Aquesta proposta, però, no té a hores d'ara massa suport al sí del PSOE

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no tanca la porta a recuperar la idea de celebrar un referèndum sobre la independència de Catalunya. Després de mesos assegurant que aquesta era una tesi que ja no tenia cabuda en el discurs, el socialista ha declarat que el PSC “mai estarà en contra d'una consulta legal i acordada”. “El que rebutgem és la unilateralitat i l'ambigüitat”, afegeix. D'aquesta manera, el líder socialista recupera la proposta -que només seria impulsada en cas que els catalans no referendin la Constitució reformada- que ja va rescatar la diputada socialista al Congrés Carme Chacón, sumant-se així a l'itinerari d'una consulta pactada amb l'Estat si Catalunya diu ‘no' al referèndum per una nova Constitució.

Per fer-ho, Iceta aposta per seguir el model canadenc-quebequès i aprovar una llei orgànica “de la claredat” que senti les bases de la consulta, pacti la pregunta i dibuixi els possibles escenaris.

Amb aquest discurs, Miquel Iceta prioritza el seu full de ruta per una “reforma constitucional federal”, en considerar que “és el que soluciona el problema, el que és el més sòlid, el que li convé a Catalunya”, però obre de nou la possibilitat d'una consulta sobre la independència si del referèndum d'aquesta nova carta magna resulta un cop de porta dels catalans al “nou pacte” amb l'Estat.

Així, Miquel Iceta torna a parlar -com als temps de Pere Navarro- de “consulta legal i acordada”. “El PSC mai estarà en contra d'una consulta legal i acordada. El que passa és que nosaltres ara en proposem una molt concreta: un referèndum de la nova Constitució com a millor manera de resoldre el problema que tenim entre mans i des de la recerca d'àmplies majories. Si altres fan altres propostes, legals i acordades, clar que en parlarem, és obvi. El que rebutgem són les vies unilaterals i il·legals, i també l'ambigüitat. A aquestes alçades, no és suficient dir que es vol un referèndum, s'ha de dir què es vol preguntar i què es voldria respondre”, ha assegurat Iceta. Dit això, ha volgut afegir que a hores d'ara, en la política catalana i espanyola, “un referèndum per se ja no és una proposta”.

Malgrat aquest retorn a la consulta com a solució per desencallar el conflicte territorial, Iceta insisteix que el primer pas és “intentar l'acord” amb la resta de l'Estat, i fer-ho a través de la reforma constitucional. “Abans de votar la separació, el que cal és votar si estem per l'acord. És l'ordre lògic de les coses. Abans de trencar hauríem de donar-nos una oportunitat per seguir junts”, insisteix, convençut alhora que una nova carta magna tindria el suport majoritari de catalans i espanyols en el seu conjunt.

Si aquest escenari favorable a la nova Constitució no és donés, el líder del PSC assegura que Canadà és la seva “inspiració”. “La via que més em convenç és la llei de la claredat, que estableixi els paràmetres per determinades consultes, acordant la pregunta, fixant el quòrum mínim de participació i la quota de resultat, i fixant les conseqüències de trencar una part de l'Estat”, explica, sumant-se així a la proposta que Carme Chacón va rescatar fa unes setmanes en una entrevista a Ràdio Barcelona.

D'aquesta manera, Iceta creu que el PSC i el PSOE s'han de centrar ara “en fer la reforma constitucional i que tingui suport majoritari”. Tot i això, explica que “en el cas que no el tingués, hauríem de començar a treballar com donem resposta i verifiquem la voluntat democràtica dels catalans”. “I la millor manera de fer-ho és amb una llei de claredat”, insisteix.

En aquest sentit, demana no fer escarafalls per una proposta com la d'aquesta llei feta per al cas del Quebec. “No és una cosa estranya. El propi Tribunal Constitucional cita la llei canadenca de la claredat en la sentència que va fer sobre la Declaració de sobirania del Parlament, dient que hi ha temes polítics que han de trobar solucions en l'àmbit de la política, i apunta a com ho va fer Canadà”, explica el socialista.

A més, el primer secretari del PSC considera que una norma com aquesta per al Quebec no implica cap ruptura. “Nosaltres seguirem buscant una via d'acord, i la llei de la claredat és una via d'acord, que s'ha de fer per acord i que el que vol és buscar un acord. Seguirem per aquesta línia, de federalisme consistent, i per això ens inspirem en Canadà i no altres, perquè és federal”, assegura.

Sense suport al PSOE

Aquesta proposta, però, no té a hores d'ara massa suport al sí del PSOE, el partit federat amb el PSC. Així, preguntat per quins dirigents o ‘barons' socialistes li han mostrat el seu vistiplau a aquesta via, Iceta esmenta només José Antonio Pérez Tapias i Odón Elorza. “És cert que és un suport molt minoritari avui al PSOE, però és normal, perquè ens volem centrar en la reforma de la Constitució. Volem vies democràtiques d'acord”, matisa.

Amb tot, Iceta creu que l'actual Constitució no permetria redactar i aprovar aquesta llei, i per això també reclama reformar la carta magna primer. “Jo crec que amb l'actual Constitució no es pot fer, perquè consagra tant la unitat d'Espanya que sembla que no hi hagi doctrina molt pacífica al respecte”, explica el socialista. Demana a Podem, En Comú i ICV que “concretin” les propostes de referèndum.

Per últim, després que partits com Podem, Barcelona en Comú o ICV reclamin i clamin per un referèndum, Miquel Iceta ha volgut demanar-los detalls al respecte amb la intenció de buscar possibles punts d'acord. “Cada partit ha de trobar el seu camí. Pels socialistes, la línia clara és l'acord culminat en referèndum constitucional, i si no funciona ja en buscarem altres. Si altres s'afegeixen? Magnífic. I si altres parlen de dret a decidir però no diuen què o qui decideix, i parlen de referèndum però no aclareixen la pregunta, tard o d'hora hauran de concretar molt més la proposta i aleshores podrem veure si estem més o menys d'acord amb ells”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia