Política

Turull reclama centrar el debat a CDC en les idees i no en els noms

El president de JxSí evita confirmar la candidatura a liderar la refundació de CDC, i advoca per concentrar-se en el projecte

El congrés es podria dividir en dues fases

El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, un dels noms que sonen amb més força per aspirar a liderar la refundació de CDC, vol evitar ara obrir una “guerra de noms” en la pugna per les regnes del partit, i ha demanat que es concentrin els esforços en la redefinició ideològica que està duent a terme. “Ara és el moment del debat d'idees i de projecte, no de noms i cadires”, va indicar ahir en una entrevista a l'agència Efe, en què, en conseqüència, va declinar confirmar la seva futura candidatura. Turull rebutja entrar en especulacions que poden “distorsionar” el procés de refundació del partit, i avisa que “ni per acció ni per omissió” contribuirà a obrir un debat purament dinàstic, sobre el qual “ja hi haurà temps de parlar” més endavant.

Els militants i simpatitzants de CDC estan immersos, entre el març i l'abril, en un procés participatiu “que no ha fet cap altre partit”, i que haurà de servir per redefinir les línies mestres del seu pensament polític. Per això Turull creu que no centrar-se ara en això “seria com escollir els conductors abans de definir quin vehicle cal conduir”. I, en bona lògica, una cosa ha d'anar lligada amb l'altra.

A favor de Convergència

En tot cas, el líder parlamentari sí que es pronuncia sobre diversos aspectes que centren el debat intern. Entre aquests, el de si cal canviar o no de sigles, aspecte en què es mostra clarament partidari de la “Convergència” actual, nom que li agrada “molt” pel que té d'inclusiu. “No podem convertir en defecte el que ha estat la gran virtut d'aquesta força política”, reivindica, i considera positiu que hi convisquin corrents tant de centreesquerra com de centredreta. Turull, a més, nega que “confluència” equivalgui a “ambigüitat”, i constata que es pot construir amb l'aportació de “diverses sensibilitats” un projecte “molt clar, molt nítid i molt potent” tant en el vessant ideològic com en el nacional. En aquest sentit, deixa clar que “no hi ha marxa enrere”, i que l'objectiu que Catalunya sigui un estat independent “és irrenunciable”.

Turull aposta també perquè la “nova eina” que ha d'esdevenir el partit sigui “participativa i d'arrel democràtica”, per la qual cosa igualment es declara “totalment partidari” d'instaurar un sistema de primàries per escollir els càrrecs dirigents.

En aquest sentit, i si una nova convocatòria electoral espanyola no ho evita, pren força la hipòtesi d'un congrés de refundació en dues fases. La primera, del 3 al 5 de juny, serviria per redefinir l'estructura i el projecte ideològic, i la segona, al juliol, per triar els lideratges.

LA FRASE

En funció del vehicle que acabem decidint tenir es veurà quina és la millor gent per conduir-lo
Jordi Turull
president del grup parlamentari de junts pel sí

Pascal defensa un canvi de cares

La portaveu de CDC, Marta Pascal, defensava divendres en una entrevista a l'ACN una “renovació profunda” de les cares en la futura direcció del partit, similar a la que ja es va fer en el món municipal. Pascal, a qui s'ha situat en l'òrbita que donaria suport a l'alcalde de Premià, Miquel Buch, fent tàndem o no amb Jordi Turull, no veuria cap símptoma de divisió interna en el fet que hi hagués més d'una candidatura. Per això feia una crida a “desdramatitzar-ho”, i a veure-ho “com un senyal de maduresa”. La portaveu, partidària també que hi hagi primàries i que el nom de Convergència es mantingui en la futura denominació, admet que CDC va quedar “estabornida” quan Mas va renunciar a continuar com a president de la Generalitat, i creu que ara és ell qui ha de decidir quin paper vol tenir en el futur partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.