Política

la crònica

Sense desobediència no hi ha independència

El títol d'aquest article és un lema molt semblant al que la CUP està utilitzant en els actes de solidaritat als càrrecs electes investigats per l'Audiencia Nacional per haver donat suport a la declaració de ruptura del Parlament. Però no és un lema. És una idea gandhiana que defensa l'editor i escriptor Quim Torra en el seu nou llibre Els últims 100 metres. El full de ruta per guanyar la República Catalana. La mateixa idea que remarcaven en la seva presentació d'ahir al vespre al Tradicionàrius de Gràcia l'editora i membre de l'ANC, Liz Castro, i l'exdiputat de la CUP i periodista, Antonio Baños. En presència de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els tres protagonistes coincidien que el procés ha entrat en la fase de desobediència política i civil o, si es vol, de no col·laboració amb les institucions de l'Estat. I, més important, coincidien en la diagnosi que la independència no es culminarà si els seus partidaris no estan disposats a fer-la. Liz Castro començava dient que ha arribat el moment d'“augmentar la pressió” i no limitar-se a resseguir el camí trillat: “No podem ser previsibles.”

Amb ironia amistosa, Baños prometia que no serà ell, “hippy i antisistema”, qui faci desdir a Torra, “home d'ordre i corbata en el bon sentit”, que caldrà desobeir. L'exdiputat de la CUP defensa que als independentistes els toca ara “tenir una mica de mala bava i anar de cara a barraca. Deixar d'agitar banderes i agitar querelles”.

Torra creu que “la independència la guanyarem al carrer, i no l'11-S, sinó molts altres dies”. Qui va ser també president d'Òmnium, proposa en el seu llibre fer al final un referèndum unilateral per aconseguir més del 50% dels vots que demana la comunitat internacional. Això, si no hi ha cap altra via. No descarta la mediació internacional però avisa que no arribarà mai si Catalunya no es converteix en un “problema internacional”. Potser no s'arribarà a la meta. Quebec i Escòcia no hi han arribat en condicions molt més fàcils. “Però hem de córrer els 100 metres”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona