Política

La CUP insinua un acord amb ERC sobre la moció del 9-N

Els anticapitalistes burxen en les “diferències” entre CDC i els republicans per poder arribar a un text de consens abans del ple

Les tres formacions continuen treballant en un redactat alternatiu

“L'acord no depèn tant de la CUP com dels equilibris interns de Junts pel Sí.” El diputat de l'esquerra anticapitalista Benet Salellas va intentar ahir posar el focus de la polèmica que ha originat la moció cupaire sobre el 9-N en les suposades discrepàncies que també separen la coalició de CDC i ERC.

I ho va fer a poc menys d'una hora de la reunió habitual en què les tres formacions independentistes tracten els temes que s'han de debatre en el ple, concretament en la sessió que començarà demà al matí i s'allargarà fins dijous. Aquest dia està previst fer el debat i la votació de la proposta de la CUP, sempre que els grups s'avinguin a modificar el redactat, tal com va demanar la presidència del Parlament. La mesa no vol donar, de moment, més raons al Constitucional després que el tribunal anul·lés la declaració del 9-N.

Tanmateix, els anticapitalistes rebutgen fer cap canvi que suposi “descafeïnar” el contingut de la declaració del 9-N i descarten que el text es limiti a proclamar la fidelitat al mandat del 27-S, com reclama Junts pel Sí, perquè, segons indicava Salellas, “seria com no dir res”. De fet, el diputat anticapitalista va anar més enllà en assegurar que la seva formació ja té “un principi d'acord” amb ERC i que ara el que cal és que “Junts pel Sí faci la feina interna i acabi tenint una posició unitària”, va afegir-hi.

La CUP està molesta i preocupada per les darreres declaracions de dirigents de CDC en què consideraven paper mullat la declaració del 9-N. Els anticapitalistes són del parer que els moviments interns dins la formació nacionalista per aconseguir les regnes del partit no ajuden a donar un missatge clar als socis que van signar l'acord d'estabilitat. Així ho considerava Salellas, que ahir contraposava les declaracions de CDC al silenci que fins ara ha mantingut ERC, que manté “una posició més propera a la nostra”, admetia el diputat. Ahir al matí, els republicans ja s'havien mostrat convençuts que aquest dijous “es discutirà, es votarà i s'aprovarà la moció en el ple”, va assegurar el portaveu Sergi Sabrià després de l'executiva del partit.

La reunió d'ahir va durar una hora i mitja i va servir per constatar altre cop les diferències respecte a l'estratègia per complir el full de ruta. La CUP és partidària d'avançar en la construcció de la república i per això assegura que cal practicar actes de desobediència a partir de la posada en pràctica del que anomenen “microruptures”. “La independència no baixarà del cel en un dia lluminós i clar; al contrari, l'hem d'anar construint dia a dia”, reclamava Salellas des dels estudis de Catalunya Ràdio abans de la trobada. Cap de les formacions, però, va voler fer declaracions en acabar la reunió amb l'objectiu de poder arribar a un acord en el que resta de temps fins al debat del text en el ple. De moment, la CUP vol que la moció inclogui que els Mossos d'Esquadra no actuïn com a policia judicial contra els ajuntaments que han aprovat mocions en suport del 9-N.

La proposta de la CUP també ha aixecat les queixes de Ciutadans. La seva presidenta, Inés Arrimadas, es va mostrar partidària de fer “tots els passos judicials per declarar inconstitucional” la moció, mentre que Miquel Iceta (PSC), després d'avalar la “coherència” de la CUP, expressava un dubte irònic sobre la “desobediència” dins de JxSí.

Si el plantejament és tornar-la a votar, tornem-hi, però ara treballem per ajustar el llenguatge
Sergi Sabrià
portaveu d'erc
Amb un sector de JxSí ja ens hem posat d'acord, ara cal que facin la seva feina interna
Benet Salellas
diputat de la cup
Cal activar l'àmbit judicial quan es traspassin línies de l'ordenament jurídic
Inés Arrimadas
presidenta del grup de ciutadans

“Si la moció no arriba al ple, passaran coses”

Si el text no es modifica, la mesa del Parlament podria sotmetre a votació del ple la conveniència d'incloure-la en l'ordre del dia del ple. La presidència considera que, si el text no varia, no es discutirà. El diputat de la CUP Benet Salellas va ser ahir taxatiu en advertir que, si finalment s'opta per retirar la moció, “passaran coses”, va advertir sense voler entrar en més detalls. De fet, va apel·lar a deixar els partits treballar i a evitar dramatitzar totes aquelles situacions en què la CUP pensa i actua diferent de Junts pel Sí. Salellas considera que el més important és que les forces independentistes treballin de manera unitària i plantant cara a l'Estat perquè ha quedat demostrat el seu caràcter “demofòbic”, ja que “fins i tot els mes obedients a l'hora d'executar el mandat de la troica acaben sent citats i investigats”, va dir en referència al paper que ha tingut l'expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona