Política

L'ANC convocarà la mobilització de la Diada arreu del país

El secretariat de l'entitat decidia ahir en una reunió extraordinària descentralitzar l'acte unitari de l'11-S

Es descarta un acte únic acompanyant als càrrecs electes

La reunió extraordinària del secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) desbloquejava ahir al vespre les diferències sobre el perfil de la Diada d'enguany. Serà en l'assemblea general ordinària de demà a Manresa quan s'anunciarà que la mobilització d'enguany es farà simultàniament arreu del país, després de descartar-se definitivament una altra gran manifestació unitària. Davant la divisió de parers sobre dues propostes alternatives, fonts de l'entitat s'havien arribat a plantejar que fos una consulta a les bases la que decidís finalment. Al final, l'anunci es farà demà.

Fa mesos que els actes del pròxim 11 de setembre ocupaven la taula de treball del secretariat nacional de l'Assemblea. Tanmateix, encara ahir no s'havia aconseguit articular una proposta de consens, per la qual cosa es va optar per desencallar la situació en la reunió extraordinària que es va celebrar al vespre per poder traslladar-la a l'assemblea de demà.

Acte únic o múltiple

La discrepància entre els membres de l'assemblea era el caràcter que enguany han de tenir els actes de la Diada, en un moment complex en què el govern i el Parlament intenten aplicar un full de ruta sota l'estreta vigilància de l'Estat espanyol. Alguns membres del secretariat reclamaven un nou acte central, mentre que d'altres eren partidaris d'una mobilització descentralitzada per tot el país. Els primers volien que l'11 de setembre servís per fer visible el xoc de legitimitats entre les institucions catalanes i les espanyoles reunint tots els càrrecs electes independentistes (alcaldes, regidors i diputats) en una assemblea que es concentraria a la plaça Espanya de Barcelona. Des d'aquest indret sortiria una columna de ciutadans en direcció a l'aeroport per enviar, simbòlicament, el missatge al món. Una possibilitat era que l'acte a l'aeroport permetés donar la benvinguda a una delegació que, dies abans, hauria viatjat a Brussel·les per reunir-se amb les autoritats comunitàries. La mobilització ciutadana compartiria escenari al llarg del dia amb el lliurament des dels ajuntaments de la carta de ciutadania, que recolliria els drets i deures en un nou estat català.

La segona opció, que s'ha acabat adoptant, proposa concentracions en diversos punts del país amb l'ajut de les assemblees territorials i les entitats d'arreu. La visualització del debat constituent en podria ser un element, però el contingut polític encara no ha estat decidit. De fet, els partidaris d'aquesta alternativa pretenen que, més enllà de la Diada, l'ANC plantegi una estratègia de mobilitzacions freqüents, no només de reivindicació nacional sinó també de defensa ambiental del territori o de drets socials, i que, si convé, en aquests casos cedeixi el protagonisme organitzador a altres entitats, com ja s'ha fet en el cas de la Plataforma en Defensa de l'Ebre. Creuen que promoure la col·laboració constant amb entitats diverses del país és la millor garantia per eixamplar la majoria independentista, tal com pretén el debat públic sobre una hipotètica futura constitució que liderarà l'ANC al costat d'Òmnium.

D'altra banda, fins ahir ja s'havien inscrit uns 2.600 membres en l'assemblea general ordinària de demà, en què les bases decidiran sobre les esmenes al full de ruta i d'altres als estatuts que poden revolucionar la fórmula d'elecció del president i el vicepresident de l'entitat.

LA XIFRA

2.600
membres
de l'Assemblea Nacional Catalana ja s'havien inscrit fins ahir per participar en la reunió general de demà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia