Política

L'Assemblea es reivindica

L'ANC aprova un full de ruta que fa costat a les institucions i impulsa la unitat dels partits

Evita donar suport explícit a una candidatura unitària si hi ha eleccions

Sànchez nega disputes internes i elogia la pluralitat de l'ens

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja té un nou full de ruta, uns estatuts modificats i un reglament posat al dia. I en el termini d'un mes també tindrà cares noves a la direcció, ja que ahir es va aprovar el 14 de maig com la data perquè els socis renovin els membres del secretariat nacional que o bé ja han esgotat els tres mandats o bé no volen repetir en el càrrec.

L'assemblea general ordinària de l'ANC arribava ahir al “trajecte final”, segons recordava el president de l'entitat, Jordi Sànchez, amb els deures fets, però amb nous reptes que cal anar assolint en els pròxims mesos. En aquest sentit, el primer que va fer Sànchez és negar les acusacions que en els últims dies han fet referència a “disputes” en el si de l'organització, uns retrets que el president va contrarestar elogiant la pluralitat de veus que hi ha a l'entitat. “No tinc cap dubte que totes les persones que ens trobem aquí sortirem amb la idea clara que som una única assemblea amb un mandat clar”, va anunciar abans de donar per acabada la cita anual de l'ANC.

La trobada tenia entre els punts més destacats, i també entre els més polèmics, l'aprovació d'un nou full de ruta que, en l'esborrany que se sotmetia a votació, es proposava donar suport a “una candidatura de la màxima unitat independentista” en cas que es tornessin a convocar unes eleccions al Congrés dels Diputats.

Unitat política

El paper de l'Assemblea sempre s'ha centrat a reclamar unitat davant dels embats de l'Estat espanyol. Ara, i després del resultat de les eleccions espanyoles, en què a Catalunya es va imposar una força no independentista, ha tornat a sorgir la necessitat que els partits es presentin plegats a una nova convocatòria electoral per tal d'irrompre amb més força al Congrés. Ho comparteix CDC, que ha estat el primer partit a mostrar-se partidari d'una llista conjunta, però no és el cas ni d'ERC ni de la CUP. Atès aquest escenari de discrepàncies entre els partits i també en el si de l'ANC, els 2.241 membres amb dret a vot van aprovar ahir una esmena de modificació en què es rebutja parlar de candidatura i s'aposta per “impulsar la unitat de les forces polítiques”. Un text força més ambigu que evita adoptar una posició tancada quan encara no és oficial si hi haurà noves eleccions i quan, a més a més, falten pocs dies per renovar part dels membres del secretariat nacional. Així, finalment, el nou redactat dóna llibertat a l'ANC per avalar tant una candidatura unitària com un programa compartit.

Vigilar i, si cal, pressionar

A grans trets, el nou full de ruta aposta per mantenir una actitud vigilant respecte als partits polítics i no descarta exercir pressió, quan calgui, per tal de garantir el full de ruta del 27-S. També s'opta per mantenir la independència de l'Assemblea respecte als partits i inclou dos àmbits en què centraran tots els esforços: la mobilització social i la construcció d'un procés constituent que atregui diverses entitats i organitzacions socials per començar a definir el nou estat. De fet, membres de la comissió de mobilització ja van assenyalar ahir des de l'escenari de l'assemblea dues cites importants aquest estiu: un gran acte per donar suport a tots els càrrecs electes investigats, que serà la “llavor” de la futura assemblea de càrrecs electes, i l'inici del procés constituent. Sànchez es va referir a la feina que toca fer aquests pròxims mesos i va advertir: “Ara hem de sortir a suar la samarreta; no podem donar cap pilota per perduda”, va etzibar.

Pel que fa a la mobilització social, la pròxima Diada serà un acte més –important, però no l'únic–,
ja que l'Assemblea aposta per augmentar la freqüència de les mobilitzacions i dirigir-les també cap a altres problemàtiques per situar l'independentisme en “la primera línia de la regeneració democràtica, la lluita pels drets humans i la creació d'una societat més justa”, tal com es relata en el nou full de ruta. Un propòsit que l'ANC portarà fins al final, ja que el full de ruta també preveu que es pugui presentar com a acusació popular i demanar responsabilitats penals als responsables del govern espanyol que vulnerin drets ciutadans.

Desobediència

Les proclames a favor que els càrrecs electes no se sotmetin als dictàmens de l'Estat van centrar una de les intervencions més contundents del president de l'ANC. Amb aquest missatge es va dirigir directament a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per demanar-li que, si algun dia li arriba la inhabilitació, continuï entrant a la sala de plens “amb tota la dignitat”. “Que sàpiguen que si arriben amenaces judicials ens hi deixarem la pell”, va assegurar.

Onze de Setembre, un país connectat

Membres del secretariat nacional van explicar ahir a grans trets el dispositiu que s'està organitzant per celebrar la Diada aquest any. Per primera vegada, seran cinc els punts que concentraran les mobilitzacions més importants, amb la ciutat de Barcelona al capdavant. La idea bàsica és mostrar “un país en contacte i en moviment”, va insinuar el responsable de la comissió de mobilitzacions de l'ANC, Josep Sabaté. “Cinc mobilitzacions i un sol poble”, reiterava el dirigent.

Serà també el moment de començar el procés constituent de la república catalana, va indicar Sabaté. No en va, la diada de l'Onze de Setembre coincidirà pràcticament amb la meitat del mandat de 18 mesos que es va encetar el 27-S, per la qual cosa ja s'haurà posat fil a l'agulla a moltes de les actuacions que s'inclouen en el full de ruta de les institucions catalanes. A més dels actes propis de la Diada, Marta Encuentra, també membre del secretariat, va explicar l'organització de la Setmana Catalana al Món, en què es treballarà per fer arribar el missatge dels independentistes al món. Per fer-ho compten amb els milers de catalans que viuen a l'estranger i que esperen convertir en els ambaixadors de Catalunya arreu del planeta
a través de les assemblees a l'exterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona