Política

Obama no frena l'avenç de la campanya pel ‘Brexit'

Els partidaris de deixar la UE avantatgen en un punt els de la permanència, segons un sondeig posterior a la visita del líder nord-americà

També puja el suport a l'UKIP

L'estratègia d'utilitzar la carta de Barack Obama per impulsar l'europeisme al Regne Unit no ha sortit bé. Una enquesta realitzada els dies després de la visita a Londres del president estatunidenc –en la qual va dir que volia que
els britànics es quedessin a Europa– mostra que els partidaris del Brexit, de la sortida de la Unió Europea (UE), superen ara els partidaris de la permanència.

L'enquesta, realitzada entre dilluns i dimarts, dos dies després de la visita d'Obama, indica que el suport a la campanya per sortir de la UE ha pujat tres punts amb relació a
la mateixa enquesta dues setmanes abans. Ara els partidaris del Brexit obtenen el 42% del suport i els de quedar-se, el 41%.

En la seva visita al Regne Unit la setmana passada, Obama va avisar que la sortida de la UE situaria els britànics al “furgó de cua” de qualsevol acord comercial amb els EUA, perquè la prioritat dels nord-americans és negociar amb blocs. També va dir que “el Regne Unit és millor quan tracta de liderar una Europa forta” i que “la Unió Europea magnifica la influència britànica”. Aquesta posició tan contundent d'Obama no se l'esperava ningú, sobretot tenint en compte que, abans que aterrés a Londres, un 60% dels britànics no volien que cap líder mundial s'immiscís en els seus afers.

La intervenció d'Obama no va agradar gens als euroescèptics, que el van titllar d'hipòcrita perquè, en paraules de Boris Johnson, els EUA mai no acceptarien entrar en un bloc com l'europeu. Tot i l'ascens de la campanya per sortir d'Europa, el 35% dels enquestats prefereixen Obama per sobre de Boris Johnson, el líder de la campanya pel Brexit.

Una altra conseqüència important, segons mostra el mateix estudi, és la pujada del suport a l'UKIP, el partit antiimmigració i antieuropeu, que s'ha incrementat en tres punts de cara a les eleccions locals angleses del 5 de maig. “No estic sorprès per aquest increment del suport, perquè és el que estic veient al carrer durant la campanya”, va dir Nigel Farage, líder de l'UKIP. Farage també supera, de manera sorprenent, segons la mateixa enquesta, la popularitat de David Cameron, amb un 23% i un 20%, respectivament.

La imatge de Cameron es va veure afectada per la seva vinculació indirecta amb els papers de Panamà fa dues setmanes. La campanya del referèndum està influint la campanya de les eleccions locals de la setmana vinent. Ara són els euroescèptics els que lideren els sondejos. Els euroescèptics conservadors no volen que en les properes setmanes vingui Marine Le Pen a fer campanya a favor del Brexit perquè no se'ls tornin a girar en contra els sondejos.

Ken Livingstone, suspès per un comentari antisemita

daniel postico

El Partit Laborista britànic va decidir ahir suspendre de militància l'alcalde de Londres entre els anys 2000 i 2008, Ken Livingstone, per haver afirmat que Adolf Hitler, després d'arribar al poder, va defensar el sionisme, el moviment que promulgava el restabliment de la pàtria jueva
a Israel. La formació política va acusar Livingstone, de 70 anys, de “desacreditar el partit” quan només queda una setmana per a les eleccions
a l'alcaldia de Londres, en les quals competeix el laborista Sadiq Khan. També han anunciat que iniciaran una investigació. El veterà polític va participar en una entrevista amb la BBC Radio sobre el sionisme, durant la qual va defensar la diputada laborista Naz Shah, suspesa pel partit per haver suggerit a les xarxes socials que l'estat d'Israel hauria de ser traslladat als Estats Units. Va assegurar que el comentari de la seva col·lega no era antisemita. “Quan Hitler va guanyar les eleccions del 1932, la seva política era que els jueus fossin traslladats a Israel, donava suport als jueus abans de tornar-se boig i matar sis milions de jueus”, va afirmar Livingstone en l'entrevista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia