Política

El govern quadrarà els comptes gràcies a la baixada de tipus

La reducció d'interessos del deute i l'augment d'activitat econòmica ajuden a segellar el pla d'ajust amb el ministeri

Els equips tècnics de l'Estat i la Generalitat han arribat a un acord, en espera que sigui ratificat políticament, sobre el pla d'ajust pressupostari del 2016, que el ministeri exigeix com a requisit indispensable per autoritzar el pagament del fons de liquiditat autonòmica (FLA). Una i altra administració discrepaven sobre l'origen de 1.400 milions d'ingressos del govern, que l'Estat volia cobrir amb privatitzacions i vendes de patrimoni, i la Generalitat pretenia condicionar, en canvi, al cobrament de deutes pendents de l'Estat amb Catalunya. Al final, els diners provindran de l'augment d'activitat econòmica per al 2016, que fa preveure un increment de la recaptació tributària, i de la reducció substancial dels interessos que es paguen pel deute, per una conjuntura econòmica que alhora permet renegociar a la baixa moltes de les renovacions de crèdits.

Així ho va fer públic ahir a Catalunya Ràdio el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que destacava que l'acord permetrà no tan sols no retallar ni un euro la despesa social sinó fins i tot incrementar-la amb les partides previstes en el pla de xoc pactat amb la CUP i les mesures aprovades en el ple d'emergència que es va fer al Parlament al març. “Hem concentrat l'esforç en la reducció de la despesa dels interessos per no afectar la política social”, subratllava.

L'acord també s'ha pogut tancar gràcies al fet que, tal com exigia el ministeri, el govern consignarà una partida de 225 milions en el pressupost com a retenció de crèdit, és a dir, com a despesa no disponible, per tal de generar un estalvi que faciliti la contenció del dèficit. Fonts d'Economia apuntaven ahir que això no suposarà a la pràctica que es deixi de fer cap despesa prevista, ja que els diners provindran precisament de partides consignades en el pressupost de l'any passat al pagament d'interessos, que al final no es van gastar en la seva totalitat gràcies al fet que aquests van baixar. Per validar-ho, la direcció general de Pressupostos del govern va trametre ahir un certificat al ministeri, tal com havia exigit Cristóbal Montoro en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de la vigília, fet que hauria de servir per garantir l'arribada dels primers pagaments del FLA a proveïdors a partir del 16 de maig.

Junqueras, que ahir es va felicitar també perquè “Catalunya ja no està sola contra les decisions del ministeri”, en al·lusió al suport d'altres comunitats, es va queixar perquè “el mateix govern” que no baixa a zero els tipus d'interès del FLA perquè al·lega estar en funcions “no té cap escrúpol” a l'hora de fixar els límits de dèficit per als quatre anys vinents.

LA XIFRA

225
milions
inclourà el govern, a petició d'Hisenda, com a retenció de crèdit, és a dir, com a no disponibilitat de despesa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia