Política

País Valencià

Bloqueig a les millores

El govern espanyol tracta de paralitzar als tribunals algunes de les mesures adoptades al País Valencià per pal·liar els efectes de les retallades

L'executiu de Ximo Puig passa a la llista d'autonomies que lideren una actitud crítica i reivindicativa amb la gestió de Mariano Rajoy, sobretot en matèria de finançament, infraestructures i benestar social

“Rajoy no sols amenaçael país, que ja és greu, sinó les persones que es beneficien de les mesures”, deia Montón

El govern valencià comença a entendre el que significa gestionar amb un programa totalment diferent de les polítiques que s'apliquen des de l'executiu espanyol. L'objectiu de rescatar persones, un dels principals eixos del conegut Pacte del Botànic, que fa possible el govern de PSPV-PSOE i Compromís amb el suport de Podem, s'ha trobat amb la “incomprensió” del gabinet presidit per Mariano Rajoy, que ha decidit actuar judicialment contra algunes de les mesures que tracten de pal·liar els greus efectes que han tingut les retallades aprovades durant la legislatura passada sobre la població amb menys recursos. El “bloqueig” cap a les iniciatives legislatives del govern valencià no arriba al nivell de bloqueig que ha experimentat l'executiu català, però palesa el malestar que generen a La Moncloa.

Primer va ser la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret llei 3/2015, pel qual es regulava l'accés universal per als immigrants en situació irregular a l'atenció sanitària al País Valencià. La intenció de la conselleria de Sanitat, encapçalada per Carmen Montón, era tornar el dret d'assistència sanitària universal a totes les persones del País Valencià que el PP havia suprimit a través del reial decret 16/2012. L'argument del govern espanyol per actuar contra una norma que va ser avalada per les Corts va ser que podia incórrer en una extralimitació competencial. El Tribunal Constitucional va atendre la petició considerant l'article 162.2 de la carta magna i va suspendre cautelarment el decret. Finalment, l'alt tribunal va aixecar la suspensió, tal com havia fet anteriorment amb normes semblants del País Basc i Navarra.

El cap del Consell i la mateixa consellera van lamentar l'actitud del govern espanyol, ja que tot feia pensar que no era un recurs contra el Consell, sinó “contra les persones i el seu dret a la sanitat”. “El que fa Rajoy no és sols amenaçar la Comunitat Valenciana, que ja és greu, sinó que està amenaçant les persones que s'estan beneficiant de la mesura”, va criticar la consellera Montón. I és que, des de l'entrada en vigor del decret, el juliol del 2015, i fins al moment de la suspensió, més de 5.000 persones havien accedit a la cobertura sanitària integral.

El govern espanyol, però, no va desistir i fa unes setmanes va llançar un nou atac judicial. En aquesta ocasió, també en forma de recurs contenciós administratiu, contra els decrets que permetien subvencionar els tractaments mèdics de pensionistes i persones amb diversitat funcional, és a dir, l'eliminació indirecta del copagament farmacèutic. En total, unes 807.000 persones –la previsió és arribar al milió–, segons els càlculs de Sanitat, s'han beneficiat –des que van entrar en vigor, l'1 de gener passat– de les ajudes, per a les quals es va habilitar un pressupost de 41 milions d'euros durant aquest exercici. Es tracta de pensionistes que cobren menys de 18.000 euros anuals bruts i persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 65%.

“És sorprenent que, amb la multitud de problemes que té Mariano Rajoy acumulats a la taula, el seu govern sembla que no té res més important a fer que combatre les mesures d'urgències adoptades per la Generalitat per fer una societat més digna i protegir la sanitat de les persones menys afavorides”, va expressar Montón en conèixer aquesta decisió. La resposta de la societat també va ser clara amb aquesta actuació. “Es tracta de decrets destinats a persones que es deixaven de medicar perquè no tenien diners. És una barbaritat que no vegen com és de sensible el tema”, va denunciar la Confederació de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica.

Díscola i bel·ligerant

Però no sols es tracta d'actuacions judicials. L'executiu en funcions de Mariano Rajoy no amaga el seu desgrat cap als moviments d'una autonomia que, amb Francisco Camps i Alberto Fabra al capdavant, es va mostrar submisa i que ara, en canvi, actua com una de les més “díscoles” i “bel·ligerants”. La vicepresidenta Mónica Oltra és especialment dura en les seues intervencions quan es tracta de denunciar l'infrafinançament i les exigències del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. “Ens fa xantatge amb un FLA que necessitem amb urgència”, va dir divendres.

I també quan va denunciar els “obstacles” a l'oferiment que va fer el País Valencià per acollir els refugiats de la guerra de Síria. El Consell va aconseguir que la companyia Baleària cedís gratuïtament el vaixell Martín i Soler per portar 1.100 persones de l'illa de Lesbos. A més, hi ha pressupostats 600.000 euros i places en albergs en espera que el gabinet de Rajoy autoritze l'arribada del contingent.

Per carta
El president Puig ha remès aquesta mateixa setmana una missiva al president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, en la qual li demana que retire els recursos d'inconstitucionalitat contra tres lleis de desenvolupament del dret civil foral valencià. En concret, demana la retirada dels recursos contra la llei de règim econòmic matrimonial, la de relacions dels fills els progenitors dels quals no conviuen i la d'unions de fet formalitzades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia