Política

Guanyem anuncia la marxa d'un edil i esclata el conflicte

Guanyem Badalona en Comú fa pública la renúncia de Javi López, però el regidor ho nega i de moment opta per mantenir l'acta

L'alcaldessa, Dolors Sabater, li retira les competències com a regidor d'Espais Públics

Passaven vint-i-dos minuts de les vuit del matí quan Guanyem Badalona en Comú emetia un comunicat, ahir, anunciant la renúncia al càrrec del regidor d'Espais Públics, Javi López. S'atribuïa la marxa a “motius personals” i se li agraïa “enormement el seu esforç i la feina feta durant aquests mesos a l'Ajuntament”. Només cinquanta minuts més tard, ja quedava clar que la polèmica estava servida. Javi López escrivia al seu Twitter: “No he dimitit a l'Ajuntament de Badalona. Això és el que els agradaria a alguns/nes.”

Tot i que des de Guanyem Badalona en Comú s'intenta esquivar la polèmica (oficialment s'insisteix que el regidor va presentar la dimissió dimecres), és obvi que les aigües baixen mogudes en aquesta formació, que va ser la gran sorpresa en les últimes eleccions municipals i que ocupa l'alcaldia. Diferents fonts consultades expliquen que Javi López va anunciar que plegava i que, de fet, no era el primer cop que ho feia. També coincideixen a subratllar que la relació del regidor que representa l'ala de Podem dins de Guanyem i la resta de regidors era sovint tensa i que López havia estat al mig d'unes quantes discussions.

Dimecres, però, la mateixa alcaldessa, Dolors Sabater, cansada d'aquesta tibantor, va decidir revocar el nomenament de Javi López com a regidor d'Espais Públics i retirar-li les competències. Tothom hauria donat per fet que, aquest cop, l'amenaça desembocaria en la seva marxa. Ahir López es va abstenir de fer cap comentari, més enllà d'assegurar que ell no ha presentat cap dimissió. En el moment de tancar aquesta edició, el consell de debat polític de Guanyem Badalona en Comú seguia reunit amb un únic punt a tractar: el conflicte intern que s'ha obert.

Des de Guanyem es recordava ahir que els cinc regidors de la formació tenen signat un codi ètic que situa en mans de l'assemblea la potestat per fer-los plegar. El mateix codi, però, deixa clar que la revocabilitat de l'acta està supeditada al no-compliment de la línia política de la formació. I les discrepàncies amb Javi López no tindrien relació amb aquesta premissa. L'última paraula, malgrat haver signat aquest document, la té l'edil de Guanyem. El secretari general de Podem a Badalona, Andreu Escobar, ha manifestat el suport de la formació tant a López com a Guanyem.

LA FRASE

No he dimitit a l'Ajuntament. Això és el que els agradaria a alguns (escrit al seu Twitter)
Javi López
regidor de guanyem

LA XIFRA

5
regidors
té Guanyem Badalona en Comú a l'Ajuntament de Badalona, on governa al costat d'ERC i ICV-EUiA

Ball aritmètic a Guanyem i al ple

Guanyem Badalona en Comú és una formació forjada l'any passat, a la qual es van integrar persones provinents de diferents formacions polítiques, a més de ciutadans a títol individual. Entre totes aquestes persones hi ha els representants de la CUP i de Podem. Javi López és l'únic edil que representa Podem. Si decidís renunciar a l'acta de regidor (en el moment de tancar aquesta edició encara no ho havia fet), aquesta formació es quedaria sense representant electe.

A més, de tots els candidats que anaven immediatament darrere de López, cap representa aquesta formació. El número 6 és Francesc Duran, de la CUP. Si acabés substituint López, la CUP tindria tres dels cinc regidors de Guanyem, una majoria que ja es va voler evitar quan es van celebrar les primàries.

Un altre escenari possible és que Javi López es negui a renunciar a l'acta de regidor i acabi sent expulsat de Guanyem Badalona en Comú. Aleshores passaria a ser un regidor no adscrit a cap grup municipal. Amb ell en contra, s'obriria un panorama molt incert, atès que els quatre regidors de Guanyem i el PSC, el principal suport que té
l'executiu de Badalona en el ple, es quedarien a un sol regidor de la majoria absoluta. López tindria la clau, llevat que el govern pugui convèncer, quan li calgui, un regidor d'una altra formació de l'oposició. A banda del PSC, l'oposició a Badalona està formada pel PP de García Albiol, CiU i C's.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona