Política

La revàlida inesperada

Quatre experts consultats relativitzen la importància del 26-J per al procés, tot i que tindrà pes per a la demanda del referèndum o els lideratges del sobiranisme

No veuen recorregut a una llista única

Auguren una mobilització més baixa i una campanya clau que haurà d'incidir en els pactes

Les noves eleccions estatals, que si no hi ha un miracle d'última hora dimarts quedaran convocades per al 26 de juny, suposaran una nova i imprevista revàlida no sols per a la classe política espanyola, sinó també per al procés independentista, en què el full de ruta no preveia una cita que, a més, arriba després d'un 2015 electoralment molt dens. Quatre experts consultats per El Punt Avui en valoren els aspectes clau: Ivan Serrano, professor de ciències polítiques de la UPF; Jordi Matas, catedràtic de ciència política de la UB; Lluís Orriols, professor de ciència política de la Universidad Carlos III de Madrid, i Pau Canaleta, consultor polític.

Procés

La conclusió és força general: el 26-J el vot serà sobretot en clau espanyola i no suposarà cap fita cabdal per al procés independentista. Això sí, els matisos són notables. Mentre que per a Matas les eleccions seran “innòcues” per al full de ruta sobiranista, i només una “mala jugada flagrant” del govern espanyol podria canviar aquesta sensació, la resta hi troba més elements d'interès. Per a Serrano, des de l'òptica independentista és cert que els comicis són “poc importants”, però el punt principal serà veure si surt un interlocutor vàlid a l'altra banda que permeti entrar en una fase diferent, ja que el procés està “en stand-by”, una consideració que comparteix Canaleta. Orriols admet que la qüestió identitària “perdrà protagonisme” davant l'eix esquerra-dreta, i recomana als independentistes que evitin plantejar la cita com un nou plebiscit que tenen perdut d'entrada, perquè “és impossible” que arribin al 50% de vots. Segons ell, més que buscar la majoria, al que han d'aspirar els sobiranistes és a tenir prou presència per poder ser decisius a Madrid i mirar de forçar la convocatòria d'un referèndum.

Canaleta recorda que “qualsevol elecció és una foto sobre l'escenari polític”, tot i que admet que
hi haurà diversos temes (càstig al PP, corrupció, crisi econòmica, pactes...) que influiran en el vot, més enllà de la qüestió catalana. Segons ell, en tot cas, els actors del procés quedaran afectats per les batalles paral·leles que es lliuraran: ERC i CDC, pel lideratge de l'independentisme (si ERC s'imposés ja ho faria per segon cop, i podria provocar renegociacions en els equilibris tant a nivell municipal com fins i tot a Junts pel Sí); els independentistes i En Comú Podem, per l'hegemonia del discurs polític català a Madrid (tot i que Matas recorda que per al procés “no seria cap fracàs” que els segons repetissin victòria), i la mateixa confluència, el PSC i ERC, pel lideratge de les esquerres, a més del duel entre C's i el PP per l'hegemonia unionista. Els analistes preveuen, això sí, que la petició d'un referèndum pactat tornarà a ser el cavall de batalla de la campanya catalana, tant per defensar-lo com per relativitzar-lo o erosionar el contrari.

Llista unitària

Encara en clau de procés, hi ha força unanimitat també a trobar de poc recorregut pràctic la proposta de CDC d'una llista unitària amb ERC, que de fet ahir mateix ja la va descartar oficialment, ja que les eleccions excepcionals ja van ser el 27-S. Canaleta, a més, recorda que hi ha discrepàncies sobre el paper a Madrid, ja que ERC ja va dir que eren les últimes estatals en què es presentava, i CDC no ho veu igual. Per a Matas, farien “mal fet” de recuperar el debat de la llista única perquè “estava superadíssim”, i si bé entén les raons de CDC per plantejar-lo, creu que “no cal fer plebiscits cada dos per tres” i poden seguir anant per separat per maximitzar vots, i compartir punts del programa, ja que igualment tampoc tindrien garantida la victòria anant junts.

Orriols també pensa que una coalició unitària seria electoralment “un fracàs anunciat”, i exemplifica el perquè: “Una llista encapçalada per Mas, que va ser el principal impediment de la CUP per investir JxSí, no seria la millor opció per buscar votants de la CUP.” Per a ell, a més, “el relat d'una victòria sobiranista es pot assolir igualment sense una candidatura conjunta”. Serrano és l'únic que no té del tot clar si hauria estat millor una coalició o no, però en tot cas conclou que “el que importa és la unitat d'acció, amb llista única o per separat”.

Abstenció

Els analistes coincideixen a pronosticar que la participació baixarà respecte al 20-D, tot i que no en excés perquè tampoc va ser especialment alta llavors. “L'evidència diu que quan es demana als ciutadans que votin de manera reiterada en poc temps, això causa cansament i cau la mobilització”, constata Orriols, que recorda que en l'únic precedent a l'Estat d'una repetició electoral, el 2003 a la Comunitat de Madrid, la participació va caure “de màxims a mínims històrics”. En tot cas, com que els col·lectius més abstencionistes solen ser els joves i els votants d'esquerres –potser també els més decebuts pel bloqueig dels últims mesos–, Podem i sobretot el PSOE són els que més se'n poden ressentir. Això sí, “petits transvasaments podrien dur a grans canvis”, avisa Matas, que creu que l'abstenció es repartirà “homogèniament” a tot l'Estat excepte a Catalunya, on augura una major desmobilització de l'independentisme. Canaleta, en canvi, no creu que l'abstenció al país sigui gaire més gran, i Orriols no ho té clar, perquè “en teoria” l'independentisme estava més desmotivat el 20-D, quan encara no hi havia acord per formar govern. Més enllà d'això, Serrano reflexiona: “Portem un cicle electoral des del 2012 en què la participació en les catalanes és superior a la de les espanyoles, i això desmunta la teoria que aquestes són més importants.”

Pronòstics

A l'hora de fer pronòstics sobre els resultats, Canaleta no creu que canviï gaire la foto catalana, tot i que serà d'interès veure “quants votants arribats a l'independentisme des del 80% favorable al dret a decidir viren cap al referèndum”. La resta tampoc espera grans canvis perquè “ha passat poc temps i poques coses des del 20-D”, segons Orriols.

Tampoc al conjunt de l'Estat, on creuen que quedarà confirmada la superació del sistema bipartidista. Per a Serrano, hi pot haver transvasaments dins dels blocs (per exemple vots de C's que tornin al PP, o un flux creuat entre Podem i PSOE), però “hi seguirà havent quatre actors destacats”, i Matas hi està d'acord, tot i opinar que hi pot haver “certa tendència a tornar als partits clàssics”. En tot cas, ell i Orriols coincideixen que un element “importantíssim” serà la configuració d'una coalició IU-Podem, que pot arreplegar escons “que van ballar” en moltes circumscripcions i “pot provocar una petita sacsejada”. Matas conclou que “la campanya, l'actitud dels candidats i els missatges que donin” seran bàsics, també per veure com gestionen el “fracàs” en l'intent de formar govern.

Pactes

Tots convenen que els partits no tindran el roc a la faixa d'unes terceres eleccions, amb la qual cosa “la pressió per formar govern serà molt més alta”, segons Serrano, que admet que, tot i que hi va haver molt tacticisme partidista, el panorama actual era “molt enrevessat” per arribar a acords. Canaleta vaticina que la gent “calcularà molt més el seu vot” en funció de possibles pactes postelectorals, i segurament aquests seran l'eix central de la campanya, en què s'exigirà “molta més claredat” als partits.

Matas lamenta que les converses s'han fet “molt malament”, perquè mai es va preparar el terreny per a una negociació que seria normal en altres països europeus, i per contra es van marcar moltes línies vermelles. “Si no s'esveren” en campanya, Matas creu que ara hi hauran d'incidir més perquè “s'està abocat” a governs de coalició. Orriols no atribueix la manca d'acord fins ara a la “incompetència” dels polítics, sinó a la por que certs pactes “fossin altíssimament penalitzats”. El fet que no es prevegi una tercera convocatòria electoral, segons ell, facilitarà que les forces se centrin més en la negociació i menys en els missatges al públic. Tret que el PSOE i Podem sumin després del 26-J, els escenaris que veu més probables serien “governs de fracàs”: la “gran coalició” entre PP i PSOE o un govern tecnòcrata, que ja ha proposat C's, amb un extern de baix perfil polític al davant.

Per al procés, el principal resultat que es pot esperar és que hi hagi un interlocutor vàlid a l'altra banda
Ivan Serrano
professor de ciències polítiques de la upf
La victòria del sobiranisme seria ser decisiu per forçar el referèndum, més que voler ser majoritari
Lluís Orriols
professor de ciència política de la universidad carlos III
Si per segon cop ERC està per sobre de CDC, al revés dels equilibris a JxSí, això pot tenir conseqüències
Pau Canaleta
Consultor polític
Auguro l'abstenció de molts sobiranistes, però el triomf d'En Comú Podem no seria un fracàs per al procés
Jordi Matas
catedràtic de ciència política de la ub

Escàs efecte del refús de Chacón

La renúncia de Carme Chacón a tornar a liderar la llista del PSC no alterarà significativament les expectatives de vot, segons comparteixen els consultats. Per a Matas, el partit “està en hores baixes i té difícil revertir la tendència”, sigui quina sigui la seva cara visible. Segons ell, només un relleu de Pedro Sánchez podria tenir efecte. En la mateixa línia, per a Canaleta “el PSC té una sort: que ja està en el seu límit electoral”. Segons ell, “difícilment” perdrà més vots, si bé no descarta que el pacte amb C's el penalitzi. Orriols tampoc creu que el comiat afecti cap tendència de vot, “tret que destapi una guerra interna sobre les fissures al PSOE”. Segons ell, qui sigui el candidat és “irrellevant”, com demostra el fet que Chacón “va obtenir alhora el millor i el pitjor resultat històric” del PSC. Serrano coincideix que el vot “s'arrossega en termes ideològics”, però sosté que Chacón “no deixava de ser un actiu pel seu coneixement mediàtic” i en plena davallada hauria estat “una bona opció per al PSC que hagués seguit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona