Política

Felip VI firma el decret del 26-J i fins a l'agost no hi haurà govern

El rei rubrica demà per primer cop una crida a les urnes, perquè Rajoy, en funcions, no pot

121 diputats seguiran cobrant el sou íntegre

El líder del PP surt amb avantatge

Al catàleg de novetats que ha regalat l'onzena i més efímera legislatura de la democràcia, encara hi falta una imatge inèdita: el rei Felip VI firmant demà el decret de dissolució de les Corts i de repetició de les eleccions el 26 de juny. Esdevindrà així el primer monarca que firma una convocatòria a les urnes, perquè el president de torn, Mariano Rajoy, està en funcions i, per tant, no està capacitat per fer-ho. Tot i no haver ni tan sols explorat la investidura –va ser el més votat el 20 de desembre–, tots els sondejos situen Rajoy amb avantatge per tornar a guanyar les eleccions, mentre que, darrere seu, el PSOE pugna per conservar el segon lloc amb Podem trepitjant-li els talons i somiant un sorpasso com a primer gran partit de l'esquerra.

Després de la festivitat d'avui a la comunitat de Madrid, el president del Congrés, Patxi López, es desplaçarà a La Zarzuela perquè el rei Felip VI firmi –i ell, més tard, ratifiqui– la convocatòria d'eleccions, que es publicarà al BOE i que entrarà immediatament en vigor el mateix dia. El decret inclourà també la data de constitució de les noves Corts, de la dotzena legislatura, que tindrà lloc al voltant del 20 de juliol. S'albira, doncs, que a Espanya no hi haurà un president investit com a molt aviat fins a mitjan agost.

Amb la dissolució de les Corts, dels 350 diputats que té el Congrés només 121 mantindran el salari actual de la cambra, perquè passaran a formar part de la seva diputació permanent. Els 229 diputats restants, en canvi, tindran l'oportunitat de sol·licitar una espècie d'indemnització per acomiadament que equivaldrà a gairebé dos mesos de sou i que és incompatible amb el cobrament d'altres ingressos.

“S'evita un mal major”

En l'avantsala dels dos mesos que falten fins al 26-J, Rajoy no lamenta la repetició de les eleccions, perquè així “s'ha evitat un mal major”. En una entrevista al diari La Razón, el president espanyol en funcions es veu ara amb més possibilitats de ser reelegit, perquè “el PSOE i Ciutadans no podran seguir mantenint el seu vet al PP després del 26 de juny”. Rajoy, a més, rebat que estigui amortitzat i adverteix Albert Rivera que no obtindrà el seu cap l'endemà del 26-J en una eventual negociació entre el PP i C's: “Si es pensa que retirant-me pot provocar un cisma al PP està profundament equivocat.”

Abans de participar en la marxa de l'1 de maig a Madrid, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va avisar que continuarà treballant per un govern de canvi que “recuperi els drets laborals perduts per la injusta reforma laboral del PP” i confia que l'electorat el premiarà per “haver fet tots els possibles per aconseguir-ho”.

A Puertollano, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va restar aspror a la seva fita del sorpasso i es va fixar la necessitat de “rebaixar el to”. “No veig el PSOE com un adversari, sinó com un aliat”, va dir abans d'interioritzar que podria superar el PSOE. “Encara que guanyem les eleccions, no els demanarem que ens donin suport des de fora, sinó que estiguin al govern com un aliat”, promet.

LES FRASES

Si Rivera es pensa que retirant-me pot provocar un cisma al PP està equivocat
Mariano Rajoy
president espanyol en funcions
No veig en el PSOE un adversari, sinó un aliat. Si guanyem, els demanarem estar al govern com a aliats
Pablo Iglesias
secretari general de podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona