Política

Podem rebutja una candidatura amb PSPV i Compromís per al Senat

El president de la Generalitat llança la proposta d'una possible coalició dels partits que sustenten el Pacte del Botànic

El síndic Antonio Montiel assegura que aquesta possibilitat no està en el full de ruta

Els grups parlamentaris socialista i Compromís en les Corts Valencianes s'han mostrat aquest dimarts favorables a crear una candidatura conjunta de tota l'esquerra per al Senat amb vista a les eleccions del 26 de juny, mentre que Podem s'oposa a concórrer en la mateixa llista que el PSOE per a la cambra alta.

El portaveu del grup socialista, Manolo Mata, en declaracions als mitjans de comunicació després de la Junta de Síndics, ha valorat la proposta del president de la Generalitat, Ximo Puig, d'una candidatura conjunta al Senat per a les pròximes eleccions generals amb la participació del seu partit i dels altres dos que van signar el Pacte del Botànic --Compromís i Podem--, entre uns altres.

Mata ha destacat que el Senat és “molt peculiar perquè és una cambra que avança cap a la territorialitat, estant les autonomies presents”. A més, ha indicat que “el sistema d'elecció acaba afavorint que el partit més votat vaja pràcticament al copo”, de manera que “el PP, amb un vot més que la segona força política, tindria nou senadors i l'oposició tres”.

Per al diputat socialista, aquestes circumstàncies “exigeixen una responsabilitat de les forces del canvi” i, sobre aquest tema, es mostra “obert” a buscar una fórmula que contemple als partits que van subscriure el Pacte del Botànic, junt a d'altres forces que no està en les Corts com Esquerra Unida.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, també s'ha mostrat favorable a una llista conjunta, per a fer front a “la injusta llei d'elecció de senadors” i perquè “cap vot no es perda”. Ferri ha criticat que el Senat té un sistema d'elecció “trampós” i, a més “es trien pocs senadors per circumscripció”.

Sobre aquest tema ha dit que la conseqüència és que “el PP, sense haver obtingut una majoria de vots, va obtenir una majoria absoluta del Senat”, la qual cosa “pot bloquejar l'aprovació de moltes lleis o un govern de progrés i canvi”.

Reeditar la coalició

No obstant això, el portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha assenyalat que sobre aquest tema no han mantingut “converses amb ningú” i ha dit que ell advoca per “reeditar la coalició en els termes de les eleccions del 20 de desembre”, encara que amb la possibilitat que se sumen també IU i altres forces més xicotetes, qüestió per a la qual consultaran les seues bases la setmana vinent.

En qualsevol cas, ha destacat: “No tenim previst cap acord amb el Partit Socialista”. “En el nostre full de ruta no està una coalició amb el PSOE”, ha manifestat. Un partit que “ens va bloquejar en la Mesa del Congrés la possibilitat de tindre un grup valencià propi i que ha tingut una actitud de tirar-se en braços del senyor Rivera per a fer impossible un govern de canvi, que ara tinga la preocupació de buscar una majoria amb nosaltres per al Senat ens sembla, com menys, sorprenent”. En aquest mateix sentit, Antonio Montiel ha qualificat d'“irresponsabilitat” haver plantejat “debats que encara no tenen cap contingut formal”, i ha dit que el seu partit no ha rebut “cap invitació” per a parlar del tema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona