Política

Militants i simpatitzants de CDC, a favor de limitar els càrrecs a dos mandats

També són partidaris que només es puguin rebre donacions si són públiques i hi ha divisió d'opinions sobre si caldria fer primàries per triar els candidats

Els militants i simpatitzants de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) són partidaris clarament de limitar els mandats dels càrrecs electes a dos mandats i que els partits només puguin rebre donacions de particulars i empreses si aquestes són públiques. Aquestes són dues de les conclusions del procés participatiu Torn Obert, que s'ha realitzat en vista al congrés del juliol, en què CDC ha de redefinir el seu futur. A les comarques gironines ha estat coordinat per Eudald Casadesús, que va destacar que el 25% de participants eren simpatitzants. La resta suposava el 35% de la militància gironina. En general, els resultats gironins són similars als catalans. “Són els resultats d'un partit modern. Fa 25 anys haurien estat molt diferents”, va destacar el president de CDC a les comarques gironines, Pere Vila.

Vila va explicar que hi ha un gran consens a l'hora de limitar els mandats en tots els càrrecs (des del president de la Generalitat fins a regidors). Concretament, el 70,4% dels enquestats gironins fixaria el límit per a cada càrrec en els dos mandats; un 3,4%, en un sol mandat, i només un 15,6% creuen que no hi ha d'haver limitació. Un altre punt clau és el finançament dels partits. Una àmplia majoria (71,5%) és partidària de mantenir l'actual sistema mixt entre finançament públic i privat, però el 62% consideren que només s'han de rebre donacions tant de particulars com d'empreses si aquestes són públiques.

D'altra banda, hi ha divisió d'opinions sobre si cal seguir amb el sistema actual d'elecció de candidats (a través de ternes i, després, ratificant les llistes escollides en el consell nacional). Un 38,7% el mantindrien però un 42,3% el canviarien per primàries o algun procés més obert.

Hi ha consens en aspectes socials com ara l'augment del salari mínim (91,1%) i la dació en pagament (72,6%). També hi ha àmplia coincidència que el nou país ha de seguir dins la UE i la zona euro (84,9%), però no en si ha de tenir exèrcit: el 17,5% creuen que n'ha de tenir un de propi; el 46,8%, que ha de formar part d'un exèrcit supraestatal, i un 32,7%, que ni n'ha de tenir ni ha de formar part de cap altre.

Xuclà i Bagué volen tornar a ser caps de llista

Pere Vila va confirmar ahir que tant Jordi Xuclà com Joan Bagué s'han mostrat disposats a tornar a encapçalar les llistes al Congrés i el Senat, respectivament, pel 26-J, i que no li consta que hi hagi ningú més interessat. La seva probable elecció es farà seguint el mètode habitual, ja que només la tria del “cap de la candidatura” (el cap de llista per Barcelona) serà per primàries a tot Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Hezbol·là afirma que els atacs electrònics són una “declaració de guerra”

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona