Política

Martí s'aparta i Batet ja és la candidata del PSC per al 26-J

Els socialistes esquiven les primàries amb la renúncia de l'exsenador, que tenia poques possibilitats de sortir escollit

Remarca que no ha pactat amb la candidata cap lloc preferent

L'exsenador i extinent d'alcalde de Barcelona Carles Martí ha decidit renunciar a plantar batalla en les primàries per liderar la llista del PSC a Barcelona el 26 de juny. Deixa, així, el camí lliure a la que ja partia com a favorita, Meritxell Batet, que substituirà Carme Chacón com a cap de llista de la candidatura. Amb el suport de la direcció del PSC i del PSOE, Batet serà ratificada en el consell nacional del 14 de maig sense haver de passar per les primàries. Allà també s'aprovaran les llistes per a les eleccions estatals: la setmana que ve, seguint el que estableix el reglament, les diferents federacions del PSC elevaran els seus noms. Si no hi ha sorpreses, diferiran poc dels del 20-D, d'acord amb les directrius de l'executiva.

La setmana passada Martí va anunciar la predisposició a presentar-se a les primàries. Aleshores ja va deixar la porta oberta a no presentar-se si sortia una alternativa millor a Carme Chacón. Poc després, per sorpresa de tothom, Chacón va renunciar a repetir com a candidata el 26-J i la direcció del PSC de seguida va fer circular el nom de Batet. Aquests dies Batet i Martí han mantingut converses, que ben aviat va semblar que s'encaminaven cap a l'acord, és a dir, la renúncia de Martí.

Ahir, després d'haver-se reunit amb Batet i haver segellat l'entesa, Martí es va explicar en una roda de premsa en què va comparèixer sol, sense ningú de la direcció. Martí, que va assegurar que tenia “emparaulats” fins ahir 400 suports, va dir que “el millor per al partit” era una candidata “que generi el màxim consens”. Per l'exsenador, algunes de les raons per les quals es va presentar, com ara que aquestes noves eleccions no fossin plantejades com “una segona volta” i que s'obrís el debat de la llista, són compartides per Batet. Altres qüestions que va comentar com a “acords” ja les havia anunciat la mateixa Batet, com ara que el pacte del PSOE amb C's es donava per caducat. En qualsevol cas, Martí es va donar per satisfet amb l'inici del “procediment” per configurar les llistes, adduint que aquí s'hi podrien fer canvis si les federacions ho proposen.

“No he condicionat cap acord que tingui a veure amb el fet que jo sigui a les llistes ni tampoc que no hi sigui”, va explicar, i va indicar que tornarà a presentar-se per anar a la llista del Senat (el 20-D, els pèssims resultats del PSC, els pitjors en unes estatals, el van deixar fora de la cambra). Aquests dies Martí havia remarcat la necessitat de “renovació” a les llistes. Ahir va precisar que si haguessin “negociat” noms haurien “pervertit les primàries”. A més, va tancar les especulacions dient que no s'havia molestat pel fet de no tenir el suport de la direcció del partit i remarcant que Batet era la persona que podia “encarnar perfectament la voluntat de canvi”.

Batet, agraïda

El relleu de Carme Chacón va emetre un comunicat en què agraïa “la disposició” de Martí a ajudar-la “en allò que estigui a les seves mans”. “També vull deixar clar que en cap moment hem parlat ni de llistes ni de noms, perquè aquesta decisió no ens correspon a nosaltres, sinó al conjunt de l'organització”, hi va afegir. Batet considera que “la seva renúncia i generositat pot enfortir el procés, garantir la unitat interna i començar a treballar” pel 26-J. La candidata va afirmar que havia constatat que amb Martí comparteixen “els plantejaments bàsics sobre com s'ha d'abordar la campanya”, per a la qual –hi va afegir– compta amb “la seva gran experiència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia