Política

El Parlament no tancarà per la campanya electoral i podria celebrar ple al juny

Junts pel Sí i la CUP descarten demanar cap canvi en el calendari aprovat per la mesa i els portaveus

Si no es modifica res hi haurà sessió els dies 15 i 16

La cambra catalana acostuma a reduir al mínim l'activitat parlamentària durant els quinze dies que dura una campanya electoral. És un gest de cortesia no reglamentat per facilitar la presència de diputats als actes de partit. Així s'ha fet com a mínim en les darreres quatre campanyes, les del 2004, 2008, 2011 i 2015, que s'han celebrat amb motiu d'unes eleccions al Congrés dels Diputats des del 2004.

Tanmateix, això podria canviar ara a causa de la convocatòria excepcional de noves eleccions el 26 de juny i que coincideix amb un calendari ja acordat per la mesa del Parlament i la junta de portaveus. Qualsevol canvi requereix ara d'un nou acord en el si d'aquests dos òrgans de direcció, però de moment ni Junts pel Sí, amb majoria a la mesa, ni la CUP tenen previst sol·licitar-ho.

A més a més, les dates de campanya també coincideixen amb la tramitació per aprovar els pressupostos del 2016, que, segons el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, s'iniciaria a final de maig amb la presentació de l'esborrany de la llei. A partir d'aquí s'obriria un termini de deu dies perquè la resta de grups parlamentaris presentin esmenes al projecte, la qual cosa comportaria que el primer debat en sessió plenària es produeixi a mitjan juny, i més concretaments els dies 15 i 16, que ja estan marcats al calendari i que coincideixen amb la campanya electoral.

Qualsevol alteració d'aquest calendari comportaria, a més a més, un endarreriment en l'aprovació final dels comptes, que a hores d'ara no es preveu que es pugui fer abans de final de juliol. La raó és que, tal com ha passat en els últims anys, es necessita un període de dos mesos, com a mínim, des que es registra el projecte fins que aquest acaba sent aprovat per la cambra, a causa, principalment, de la petició de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries que poden sol·licitar els grups.

Si al juny es modifica el calendari, el projecte de llei de pressupostos no es podria aprovar fins al setembre, sempre que no es declari hàbil el mes d'agost. “No modificarem el calendari de plens”, asseguraven ahir diversos diputats, tant republicans com convergents, de Junts pel Sí. Amb tot, caldrà saber què faran la resta de grups i si reclamaran un canvi de dates. La CUP ja va demanar en l'última reunió de la mesa que no s'alterés l'activitat parlamentària a causa de la campanya per a les eleccions al Congrés. No obstant això, cap dirigent vol veure un ple sense diputats ni el Parlament convertit en plató electoral.

La CUP estudia passar a negociar els comptes del 2017

Una de les opcions que l'esquerra anticapitalista ha posat sobre la taula de negociacions amb Junts pel Sí és mantenir la pròrroga pressupostària fins a final d'any i introduir petites modificacions només destinades a complir les mesures aprovades en el ple d'emergència social. Paral·lelament, la CUP proposa que les negociacions amb convergents i republicans se centrin, en canvi, a discutir el pressupost del 2017. Fonts dels anticapitalistes consideren que un calendari tan ajustat suposa uns nous comptes “només per a tres mesos”. La CUP ha convocat diumenge el consell polític i el grup d'acció parlamentària per debatre com afrontar la negociació del pressupost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat