Política

La CUP de Tortosa inicia un procediment legal per obligar a retirar el monument franquista

El requeriment al consistori és el primer pas per portar el cas als tribunals

La formació descarta participar en la consulta perquè no la considera legítima

La CUP de Tortosa ha presentant aquesta setmana un requeriment a l'Ajuntament tortosí perquè compleixi la Llei de la Memòria Històrica i retiri el monument a la batalla de l'Ebre instal·lat a la ciutat. Aquesta petició és el pas previ per portar el cas davant als tribunals.

La formació ha exercit el dret de petició que preveu la llei orgànica 4/2001 per instar una administració pública al compliment d'alguna normativa, en aquest cas la de Memòria Històrica en relació amb la retirada de símbols franquistes. Aquesta iniciativa segueix el precedent d'altres casos que s'han donat a l'estat espanyol i reforçats per una sentència que obliga l'alcalde de Valladolid a retirar els símbols franquistes de la ciutat

El consistori disposa ara de tres mesos per respondre. Si no ho fa o no compleix la petició, la CUP presentarà un demanda judicial per via administrativa. Aquest procés pot derivar en una querella penal per desobediència si la resolució judicial determina retirar el monument i no es compleix.

La CUP ratifica així la seva voluntat de seguir treballant per la retirada del monument franquista al marge de la consulta popular impulsada consistori i de quina sigui la decisió dels tortosins. Ni farà campanya, ni fomentarà la participació, ni acatarà el resultat del procés perquè no el considera legítim. Consideren que es tracta “d'un parany per legitimar idees que traspassen les línies roges”, “coses no consultables” com són el feixisme, el masclisme o el racisme, entre altres.

Tampoc veuen en la consulta de Tortosa com un exemple de participació ciutadana. La votació d'una qüestió “cuinada als despatxos” no és el model que defensa la CUP, on tot el procés ha de ser obert a la participació de tots els ciutadans, no només el resultat.

En aquest sentit, la CUP ha assegurat que no se'ls ha convidat a participar en l'elecció de la pregunta pactada CDC, ERC, Movem Tortosa i el PSC, que al seu parer, “falseja la història i banalitza el franquisme”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.