Política

La CUP inicia accions legals per a la retirada del monument franquista

Rebutja la consulta convocada per l'Ajuntament el 28 de maig i ja avança que no acatarà el resultat

Es crea una plataforma per defensar l'escultura

La CUP de Tortosa ha iniciat mesures legals perquè el monument franquista es retire d'enmig del riu Ebre. Així, el regidor de la CUP, Xavier Rodríguez, ha exercit aquesta setmana el dret de petició, que preveu la llei orgànica 4/2001, demanant a l'Ajuntament la retirada del monument en compliment de la llei de memòria històrica, que preveu l'eliminació dels símbols franquistes. “L'Ajuntament té un termini de tres mesos per respondre; si en aquest temps no ho fa, presentarem una demanda judicial per forçar la retirada del monument”, va explicar ahir la portaveu de la CUP, Núria Rodríguez, que va recordar que hi ha sentències judicials que han forçat altres ajuntaments, com és el cas de Valladolid, a retirar símbols franquistes en compliment de la llei.

Pel que fa a la consulta ciutadana del 28 de maig convocada per l'Ajuntament, la formació anticapitalista no hi participarà ni la legitima. “No tot és consultable, hi ha unes línies roges que no s'han de passar”, va manifestar Rodríguez, que va posar com a exemples el racisme, el masclisme i el feixisme. La CUP ja avança que no acatarà el resultat de la consulta i que l'endemà mateix de la seua celebració continuarà treballant perquè el polèmic monument es retire. El dissabte 14 de maig la CUP farà un acte a Tortosa per a la retirada del monument amb la participació de David Fernàndez, exdiputat al Parlament, i Guillem Agulló, pare de Guillem Agulló, símbol de la lluita antifeixista.

Falta de rigor

Pel que fa al contingut de la pregunta, la CUP sosté que “banalitza” el franquisme. Per la seua banda, ERC va fer públic ahir un comunicat on diu que l'enunciat de la pregunta no és rigorós amb la història. “No és un monument a la batalla de l'Ebre sinó d'exaltació del franquisme”, diu ERC, tot i que el grup municipal republicà avala la consulta.

LA FRASE

No legitimem la consulta ni acatarem el seu resultat. Continuarem la lluita per la seua retirada
Núria Rodríguez
PORTAVEU DE LA CUP TORTOSA

Plataforma Tortosins pel Monument

Amb l'objectiu de defensar el monument franquista, s'ha creat una plataforma. S'anomena Tortosins pel Monument i la presideix Jaume Solé, secretari general del PP a Tortosa, tot i que la plataforma reuneix tortosins de diferents ideologies. Tortosins pel Monument participarà de manera activa en la consulta i durant aquest mes organitzarà activitats culturals i divulgatives sobre l'escultura de Saumells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona