Política

Escòcia, sota el referèndum

L'SNP aspira a ampliar la majoria amb la mirada posada en una altra consulta sobre la independència

Els nacionalistes necessiten consolidar-se en el poder per fer front a la batalla pel ‘Brexit' al Regne Unit

Tot fa pensar que Nicola Sturgeon, la líder del Partit Nacional Escocès (SNP), renovarà la majoria absoluta que va obtenir Alex Salmond l'any 2011 i que els nacionalistes continuaran sent el partit més important a Escòcia, en una legislatura en què es podria convocar un segon referèndum sobre la independència.

La segona consulta es va convertir de manera inesperada en el tema central de la campanya després que Sturgeon digués que se sentiria legitimada per convocar-la en cas que les enquestes assenyalessin que més del 50% dels escocesos donen suport a la independència de manera “consistent i continuada”. El suport a la independència ha pujat del 45% al 47% des del 2014 i l'SNP té un suport del 51% en aquestes eleccions, segons les enquestes. Els conservadors ja han anunciat una campanya aquest estiu per evitar que creixin les adhesions al projecte independentista.

Els nacionalistes necessiten consolidar-se en el poder per fer front a la disputada campanya pel Brexit del mes vinent, que serà decisiva per al futur del país. Tot podria canviar de manera inesperada si els britànics decidissin sortir de la Unió Europea en el referèndum del 23 de juny. Si es donés aquest supòsit, Sturgeon va dir que “molt probablement” convocaria un segon referèndum sobre la independència. La possibilitat que hi hagi una nova consulta va ser molt criticada pels partits unionistes, que consideren que la gent ja s'ha pronunciat i que és una carpeta tancada.

S'espera que l'SNP aconsegueixi igualar els 69 diputats (dels 129 que hi ha en total) que va aconseguir el 2011 per continuar governant en majoria. Fins i tot algunes projeccions assenyalen que podria obtenir dos escons més. Aquesta serà una legislatura important, decisiva, perquè serà el Parlament escocès amb més poders des de la devolució autonòmica el 1998. El mes passat li van ser transferits els poders per controlar els impostos i la Seguretat Social, com a conseqüència de les concessions dels unionistes al final de la campanya del referèndum del 2014.

De fet, el debat de la campanya va girar a l'entorn de la gestió dels impostos, amb els laboristes prometent més tributs als rics, en un intent de recuperar el vot d'esquerra que va anar a parar a mans nacionalistes en les últimes generals. Els laboristes no saben si els ciutadans els castigaran encara més per haver fet campanya amb els conservadors en el referèndum. Perilla fins i tot el segon lloc. Els conservadors estan frec a frec amb els laboristes en els sondejos i es podrien convertir, per primer cop, en els líders de l'oposició. Una enquesta del diari The Times revelava que els tories podrien passar dels 15 escons que tenen ara als 24 i que els laboristes podrien baixar de 37 a 21, uns resultats que serien francament dolents per als laboristes.

“Darrere del projecte d'independència de l'SNP, hi havia una proposta política que deia que la independència permetria tenir un estat del benestar més fort, i això estaria en sintonia amb la demanda dels escocesos, a diferència del model anglès i la proposta tory, que és més liberal, en què l'estat serveix per donar serveis més assistencials en educació i en seguretat social”, explica a El Punt Avui Robert Liñeira, investigador de la Universitat d'Edimburg. “La competició havia estat entre dos partits socialdemòcrates [l'SNP i els laboristes], però això es podria posar en qüestió si els laboristes perdessin molt i quedessin darrere dels conservadors.” I Liñeira hi afegeix: “La clau és l'extraordinària popularitat que té l'SNP i el seu domini absolut de l'escena escocesa. Després de perdre la consulta sobre la independència, moltíssima gent es va afiliar a l'SNP i als Verds, un fet extraordinari a l'Europa occidental. L'SNP és un partit molt fort, amb molt de suport popular i amb una líder, Nicola Sturgeon, que té unes notes d'avaluació molt altes. Amb aquest escenari, és molt difícil que els altres partits puguin fer oposició. A priori, el que està en disputa és el segon lloc.”

LES XIFRES

69
diputats
espera renovar el Partit Nacional Escocès (SNP) per poder continuar governant en solitari.
16
escons
podrien perdre els laboristes, un retrocés que els situaria com a tercera força política a Escòcia.

Sturgeon, satisfeta amb la campanya

daniel postico

La carismàtica líder nacionalista Nicola Sturgeon es va mostrar convençuda, quan
va anar a votar ahir, que l'SNP aconseguirà un històric tercer mandat consecutiu a Holyrood. Va arribar al col·legi electoral de Baillieston, a Glasgow, ben d'hora al matí, acompanyada del seu marit, Peter Burrell, executiu del partit. En sortir del col·legi, va declarar a la premsa: “Em sento bé, crec que hem fet una gran campanya.” I després va mantenir una xerrada distesa amb un candidat local. Més tard va votar la jove líder laborista Kezia Dugdale, de 34 anys, amb un abric blau, al costat de la seva companya. Dugdale està intentant que els laboristes, que han dominat l'escena política britànica durant els últims 50 anys, es recuperin després de la patacada de les generals. Per la seva banda, la líder conservadora, Ruth Davidson, va dir que el seu partit està “en el bon camí” per convertir-se en la principal força de l'oposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia