Política

Junqueras s'avé a fer una auditoria ciutadana per analitzar el deute

El vicepresident recull la proposta de la CUP i el partit podria portar-ho a aprovació en el pròxim ple

El repte és saber el perquè i el com de l'endeutament des del 2007

Ho portaven en el programa electoral i ha estat una de les peticions de l'esquerra anticapitalista des de l'inici de les negociacions. No es va tractar en el ple d'emergència social, però en la sessió parlamentària d'ahir al matí el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va recollir el guant de la CUP i es va mostrar disposat, ara sí, a crear una auditoria ciutadana i popular que analitzi com i per què s'ha produït el deute de la Generalitat. Una tasca gens fàcil, ja que el repte exigeix analitzar els números en l'àmbit polític, i no només tècnic, feina que, d'altra banda, ja du a terme el grup de treball que el govern va crear amb la resta de partits polítics.

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant va ser l'encarregada ahir d'interpel·lar Junqueras sobre el tema durant el ple. Reguant va recordar que el deute de la Generalitat és de 72.195 milions d'euros, un 34,2% del PIB, i el pitjor de tot és que és “una bola de neu que no para de créixer” des del 2007 tant des dels governs del tripartit com de CiU. Un deute que, a més, es va intensificar amb el pagament dels bons patriòtics i que s'ha disparat a l'hora de pagar els interessos del FLA.

Davant d'aquesta situació i “ a les portes d'un procés constituent” i de “recuperació de la sobirania per part de la ciutadania”, la CUP és del parer que cal “explicar a la ciutadania” com s'ha arribat fins aquí i què significa fer front a un deute que podria comportar “cinc dècades d'emergència social”. Per això Reguant va reclamar que sigui la ciutadania qui “tingui la darrera paraula sobre què fer amb el deute”.

El conseller d'Economia va ser l'encarregat de donar resposta a la CUP i, tot i “compartir” la diagnosi de la diputada, Junqueras també va voler deixar clar que el govern és partidari de pagar el deute. Amb tot, va animar la diputada a buscar “la fórmula àmplia i representativa” per fer aquesta auditoria. “Posem-hi llum”, hi afegia. La CUP disposa ara de dues setmanes fins al pròxim ple per redactar i negociar una proposta que, en cas de rebre prou suports en el ple, permeti crear una auditoria ciutadana i popular que analitzi el deute i n'informi el ciutadà tal com es va fer a Grècia a través de la Comissió de la Veritat sobre el deute.

LA FRASE

El deute serveix per controlar polítiques socials, per dominar i perquè alguns estats en controlin d'altres
Eulàlia Reguant
diputada i portaveu de la cup

El conseller estudia apujar l'IRPF a les rendes altes

El vicepresident Oriol Junqueras va avançar ahir algunes mesures que estan en estudi i que es podrien incloure en la llei de pressupostos que haurà de negociar amb la resta de partits polítics per poder-la aprovar. Una proposta és augmentar l'IRPF a les rendes més altes, tal com ja han fet altres govern com ara els d'Aragó, Cantàbria i les Balears per a les rendes superiors a 100.000 euros. Junqueras va deixar clar, però, que no s'augmentaria a les rendes baixes, ja que Catalunya és una de les comunitats autònomes que tenen aquest impost més alt. En tot cas es valorava poder abaixar-lo, fet que sembla pràcticament impossible d'aplicar a causa de “l'asfíxia econòmica” de la Generalitat i que s'ha vist agreujada després que el govern de l'Estat espanyol hagi impugnat nous impostos com ara el que es volia aplicar a dipòsits bancaris i que hauria suposat uns ingressos de “600 milions” d'euros, segons Junqueras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell