Política

MARIA JOSÉ LECHA

REGIDORA DE LA CUP-CAPGIREM BARCELONA

“Si Colau fa polítiques del PSC, ens tindrà a davant”

“Aquí s'han adquirit uns compromisos i hi haurà desgast per a qui els incompleixi”

“Si ens fan una crida, continuarem amb el nostre no”

“Hem vingut a canviar les polítiques fins a un punt que costi revertir-les”

Activisme sindical
Nascuda el 1957 a Barcelona, en la biografia de María José Lecha sobresurt la seva dilatada militància en l'activisme i el sindicalisme en l'àmbit de la sanitat. Propera en el tracte i de posat ferm a l'hora de defensar conviccions, és regidora a l'Ajuntament de Barcelona per la CUP des del 13 de juny del 2015

Just l'endemà (ahir) de l'aprovació de la modificació del pressupost, i gairebé a la mateixa hora que Ada Colau feia l'abraçada de l'ós a ERC, la regidora de la CUP María José Lecha feia un repàs a aquest diari d'una actualitat que crema.

ERC insisteix a fer un govern d'esquerres a la ciutat, i l'alcaldessa ahir li va tornar la jugada amb una contraoferta. És factible que la CUP s'hi sumi?
La CUP ja ha recordat que, durant les Trobades Populars Municipalistes que vam celebrar abans de les eleccions, es va acordar que no entraríem a cap govern. Per tant, si ens fan una crida, continuarem amb el nostre no. I també recordem que, perquè hi hagi estabilitat, no cal entrar al govern. Amb la modificació del pressupost ja s'ha vist. De tota manera, si, al final, no hi hagués un pacte amb el PSC, seria un fet important per no consolidar el continuisme polític actual. Però, insisteixo, nosaltres no hi serem.
Darrere la proposta d'ERC i la que ahir va fer Colau, hi veu un gest tàctic?
Segurament Colau deu haver escoltat la veu que li arriba del carrer i que li recorda que, tant el discurs com la campanya que va fer per una Barcelona del canvi, es quedarà en un frau si acaba fent una aliança amb el PSC.
La CUP admet que “han negociat les molles” del pressupost. Dedueixo, doncs, que no n'estan satisfets?
Si ho haguéssim estat, hauríem votat que sí. Però s'han obert portes per instaurar una renda a la ciutat, avançar en la remunicipalització de serveis o crear un carnet de ciutat. I això ens ha fet considerar l'abstenció.
Confien que el pressupost del 2017 consolidarà aquests canvis? Ho tenen acordat?
No es que hi confiem, és que vigilarem i pressionarem perquè aquestes portes s'obrin definitivament. És el nostre paper. I també vigilarem que tot allò que es va dir que quedava aturat als barris si no s'aprovaven aquests pressupostos, sigui una realitat. I sinó, ho denunciarem.
Per tant, no se'n refien...
En política i en la lluita sindical, no es pot treballar amb fe. La fe la deixarem per a altres coses. Aquí s'han adquirit uns compromisos, i hem d'estar vigilants perquè es compleixin. I si no és així, ha de comportar un desgast per a qui incompleixi.
El seu no inicial va ser un toc d'atenció a Colau perquè se sentien menystinguts en la negociació?
No. En la discussió interna a les assemblees hem tingut el cap molt fred, abstraient-nos d'insults o pressions, i tenint molt clar quin han de ser el nostre paper. No venim a gestionar empreses municipals o mercadejar partides. La CUP ha vingut a canviar les polítiques fins al punt que, si d'aquí a quatre o vuit anys torna a governar la dreta, li costi revertir-les. Venim a fer que un menjador social es converteixi en comunitari. O que una subvenció o ajut per a famílies vulnerables es converteixi en una renda. Perquè, llavors, apoderes la persona que la rep perquè pugui tenir els mateixos drets bàsics que qualsevol altra.
Tot el que ha passat amb el Josep Garganté ha influït en la negociació?
No. Gens.
Vostès han negat cap acord amb el govern per dissoldre els antiavalots...
I no n'hi ha cap. Nosaltres volem dissoldre aquesta unitat, i en això, val el mateix plantejament que feia abans. Si tu només els treus aquesta tasca, d'aquí X anys algú la pot restituir. No és un canvi un model. I cal fer-lo perquè hi ha una part de la Guàrdia Urbana, i recalco que és una part i no pas tot el cos, que està fent una tasca repressora i amb una actitud xulesca o racista.
Es veuen col·laborant amb el govern per fer polítiques de ruptura, amb el PSC a dins?
Serà molt difícil. El PSC vol continuar el model polític que va quedar interromput el 2011. Quan BComú va entrar al govern i va posar una persona com el Jordi Martí de gerent, no va ser una decisió innòcua. En aquests primers mesos de mandat, s'està institucionalitzant un nou maragallisme. Si Colau comença a fer polítiques del PSC, ens trobarà al davant per denunciar-ho tot. No ens fa por quedar-nos sols fent-ho. De fet, no seria la primera vegada que passa.

Kl'entrevista sencera a www.elpuntavui.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell