Política

La CUP fa una crida massiva a favor de la desobediència

Diputats i dirigents de grups i entitats de l'esquerra i independentistes fan pinya amb la formació anticapitalista

ERC destaca la unitat al Parlament i treu importància a l'absència de Convergència

Centenars de ciutadans van assistir ahir a la tarda a la manifestació que l'esquerra anticapitalista va organitzar pel centre de Barcelona. L'intent de mobilitzar la ciutadania a favor de la desobediència i en defensa de la democràcia va aconseguir estendre una protesta del tot pacífica i festiva des de la plaça de la Universitat fins a la plaça Sant Jaume.

La manifestació va estar encapçalada pels diputats de la CUP, que van rebre el suport d'altres parlamentaris i regidors d'ERC, EUiA i Barcelona en Comú que van situar-se al costat de la capçalera. No va ser el cas de CDC, que va protagonitzar l'absència més destacada, i més, després que el dirigent convergent, Francesc Homs, poques hores abans de la convocatòria de l'acte va recriminar als anticapitalistes d'actuar amb actitud “desafiant”.

La intervenció d'Homs va ser replicada pel diputat cupaire Benet Salellas amb una certa mostra d'indiferència respecte al parlamentari convergent. “Que deixi d'empatollar-se en discursos de la vella política i baixi al carrer per participar sense cap privilegi en la construcció de la república catalana”, li va etzibar. L'absència de càrrecs de CDC a la manifestació –hi va assistir Victor Tarradellas a títol personal– no semblava preocupar ERC. El diputat Joan Tardà va voler mostrar la cara més optimista i es va aferrar a la unitat amb què Junts pel Sí actua a la cambra catalana. “El que em preocuparia realment és que el Parlament no fes allò que va dir que faria i si no complís el mandat democràtic”, va respondre Tarda a preguntes dels periodistes.

La manifestació de la CUP va arribar a Barcelona pocs dies després que el Tribunal Constitucional, a més a més, va decidir suspendre, a petició del govern en funcions de Mariano Rajoy, els articles de la llei 24/2015 de pobresa energètica. Aquest fet, considerat per la CUP com “una nova ofensiva judicial de l'Estat” donava més raons a la manifestació. A aquest altre atac judicial es va referir ahir l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, mentre que el tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens, justificava la seva presència a la manifestació per l'atac que suposa l'ofensiva judicial contra càrrecs electes a la democràcia.

També van donar suport a la convocatòria i van ser presents en la protesta dirigents d'entitats independentistes com Òmnium Cultural, que va estar representada pel seu president, Jordi Cuixart, i la vicepresidenta de l'ANC, Rosa Alentorn.

Després de baixar per Via Laietana i arribats a la plaça Sant Jaume, els manifestants van mostrar centenars de cartells de color rosa en què es podia llegir clarament un dels lemes de la campanya, Sense por, que va envair la plaça mentre representants d'entitats i partits pujaven a l'escenari des d'on l'alcalde independent de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs, va llegir el manifest signat per més de 1.800 persones i 37 col·lectius que s'insta a “plantar-se davant la persecució de les idees”. Entre crits de “No passaran”, l'alcaldessa de Berga va cloure la manifestació recitant La Llibertat de Joan Margarit.

LES FRASES

Tot depèn de nosaltres, perquè tenim una majoria independentista al Parlament
Joan Tardà
diputat d'erc al congrés
Al carrer va començar el procés, al carrer continua i només culminarà al carrer
Benet Salellas
diputat de la cup
Judicialitzar el procés no és la solució, cal la negociació
Jordi Cuixart
president d'òmnium cultural
El que està en joc no és la independència sinó la democràcia
Jaume Asens
tinent d'alcalde de barcelona

Homs acusa la CUP de “trencar el somriure”

El vicesecretari general d'Estratègia de CDC i diputat al Congrés Francesc Homs va reconèixer ahir que no li agrada que es facin crides a la desobediència ni tampoc proclames a favor de fer-ho “sense por”, lema que ha fet popular l'esquerra anticapitalista. Fins i tot va retreure als cupaires que estiguin “trencant el somriure de l'independentisme”. Homs va demanar ahir a la CUP que abandoni la seva “actitud desafiant de mascle alfa”. Per al vicesecretari, Convergència està legitimada a demanar “correspondència” a la CUP ja que, precisament, és la gent del seu partit qui ha fet més per l'estat propi, “aguantant querelles, fent passos al costat i arribant a trencar amb Unió”.

Les paraules del dirigent convergent van obtenir una ràpida resposta a través de les xarxes. El diputat d'ERC, Gabriel Rufian va piular: “A mi el que em treu el somriure és veure al TC carregant-se 24 lleis catalanes.” També va respondre l'exdiputat de la CUP, David Fernández.“Ni Gandhi, ni Rosa Parks, ni Antígona ni les sufragistes eren mascles alfa: els combatien. La por és una presó molt avorrida”, va escriure al Twitter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona